Sport

Column 'vergeten' voetbalhelden: Johnny Dusbaba

12 oktober 2015, 23.38 uur · Aangepast 13 oktober 2015, 00.06 uur

ANP
ANP

AMSTERDAM - AMSTERDAM Elke week hebben we een column over een al dan niet 'vergeten' voetbalheld; een speler of trainer van AZ, Ajax, Telstar, HFC Haarlem of FC Volendam. Vandaag: Johnny Dusbaba van Ajax.

Johnny Dusbaba was een Hagenees in Amsterdamse dienst. De snoeiharde verdediger werd in 1974 door Ajax bij FC Den Haag weggeplukt. Zijn lijfspreuk was: 'als er geschopt moet worden, schop ik het eerst'.

Duidelijk.

Dusbaba speelde in drie seizoenen tijd een kleine 100 wedstrijden in de hoofdstad en vertrok daarna naar Anderlecht waar ook al mensen als Arie Haan en Rob Rensenbrink speelden.

Na een korte periode bij Standard Luik moest hij het zieltogende NAC in 1983 weer van nieuwe impulsen voorzien, maar doordat hij inmiddels de 100 kilo was gepasseerd, werd zijn verblijf in Breda niet echt een succes. Dusbaba beëindigde zijn voetbalcarrière bij het Belgische Sint-Niklaas.

Daarnaast speelde hij vier wedstrijden voor het Nederlands Elftal. Dusbaba was ook geselecteerd voor het WK 1978, maar om nog onopgehelderde redenen reisde hij niet mee naar Argentinië. Vliegangst zo wordt gefluisterd.

Los van zijn voetbalcapaciteiten stond Dusbaba eigenlijk meer bekend om de handeltjes die hij dreef. De kofferbak van zijn Mercedes was zijn winkel. Bij Anderlecht had de zoon van een kermisexploitant zelfs het materiaalhok omgebouwd tot een eigen zaak waar hij naar eigen zeggen 70.000 francs per week omzette aan leren jassen, televisies en videorecorders. Dusbaba wist via zijn dubieuze Haagse vrienden altijd wel ergens koopwaar te bemachtigen. Zonder deze handelsdrift had hij het wellicht verder geschopt als voetballer.

De ex-Ajacied had ook andere manieren gevonden om aan geld te komen. Hij overtuigde een keer een aantal medespelers van Anderlecht om mee te doen aan een voetbaltoernooi in Nederland. Zij mochten alleen niks tegen de clubleiding zeggen. 'Met louter amateurclubs' zo beweerde Johnny, maar het bleek uiteindelijk om een toernooi met onder meer Feyenoord en AZ te gaan die op volle sterkte aanwezig waren. Tot hun verbazing bereikten ze de finale en wonnen ze 25.000 frank die de spelers onderling verdeelden. Iets wat niet onopgemerkt kon blijven voor de club.

Na zijn carrière werd Dusbaba nog coach van zaalvoetbalvereniging De Putters in het Belgische Oostende en werd hij eigenaar van een kledingzaak.

Mark van Wonderen

Beluister hier de column:

abc5media_audio_0

Eerdere columns:

- Hatem Trabelsi (Ajax)
- Ali El Khattabi (AZ)

- Pépé Fernandez (HFC Haarlem)

- Felix Gasselich
(Ajax)
- Ruud Geels (Telstar/Ajax)
- Achmed 'Mido' Hossam (Ajax)

- Grétar Steinsson (AZ)

- Dries Boussatta (AZ)

- Esteban (AZ)

- Brutil Hosé (Ajax)

- Purrel Fränkel (Telstar)

- Gerrie Mühren (FC Volendam/Ajax)

- Barry Hughes (HFC Haarlem)

- Miralem Sulejmani (Ajax)
- Kristen Nygaard (AZ)
- Winston Bogarde (Ajax)

- Simon Kistemaker (Telstar)

- Jerrel Hasselbaink (AZ/Telstar)

- Jeroen Verhoeven (FC Volendam/Ajax)

- Hyun-jun Suk (Ajax)
- Abe van den Ban (HFC Haarlem/AZ)
- Michael Buskermolen (AZ)
- Frank Kramer (FC Volendam/Telstar)
- Marko Pantelic (Ajax)
- Freddy Adu (AZ)
- Melvin Platje (FC Volendam)
- David Loggie (AZ)

- Reinaldo de Lima (Telstar)