Ga naar Content
Noord-Holland

Dit zijn de vijf giftigste paddenstoelen van Noord-Holland

9 oktober 2015, 18.20 uur · Aangepast 9 oktober 2015, 21.08 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

AMSTERDAM Het wordt dit weekend heerlijk zonnig, perfect weer voor een boswandeling. En het is paddenstoelentijd, dus voor wie het bos in gaat is er genoeg te zien en te ontdekken. Maar let op: veel paddenstoelen zijn giftig. Deskundige Edwin Cornelissen legt uit wat de meest voorkomende giftige soorten van de provincie zijn en hoe je deze herkent.

Lees ook: Zonnig en koud weekend voor de boeg

1. Groene knolameniet
Verreweg de giftigste soort die in onze provincie groeit. Als je kind of hond deze paddenstoel per ongeluk eet (die kans bestaat, want ze schijnen erg smaakvol te zijn), moet je direct naar de dokter of dierenarts. De paddenstoel kan je binnen enkele dagen of een week doden, vertelt Edwin Cornelissen.

abc5media_image_1


2. Kleverige knolameniet

Ook een zeer gevaarlijke paddenstoel. Hij heeft dezelfde giftige werking als de groene knolameniet, alleen hij is makkelijker te verwarren met andere soorten zoals de stuifzwam of de duifzwam. Vaak is hij ook wit of groenig van kleur.

abc5media_image_2


3. Vliegenzwam

Is misschien wel de meest herkenbare, giftige paddenstoel die in Noord-Holland voortkomt. Je kent hem vast wel van het liedje 'kabouter spillebeen'. Precies, hij is rood met witte stippen. De vliegenzwam kan er voor zorgen dat je gaat 'trippen' en hallucineren als je er een hap van neemt. Bij alleen een aanraking is er niets aan de hand. Voor huisdieren zoals een hond kan de paddenstoel dodelijk zijn, voor mensen niet. 

abc5media_image_3


4. Panterameniet

Deze paddenstoel lijkt op een bruinige vliegenzwam, hij is alleen een stuk giftiger. Als je de paddenstoel opeet, kan dat leiden tot stuiptrekkingen, het pantherina-syndroom en uiteindelijk kun je in coma raken. De symptomen kunnen 12 tot 24 uur duren met soms de dood tot gevolg. Er bestaat geen tegengif. 

abc5media_image_4


5. Carbol champignon

Lijkt ontzettend op de champignons die ook in de schappen van je lokale supermarkt liggen. Hij is familie van de champignon. Als de knol beschadigd raakt dan kleurt hij geel. Op die manier is hij te onderscheiden van de eetbare variant. Ook ruikt hij naar inkt. Voor de meeste mensen is deze paddenstoel giftig, maar sommige mensen hebben een natuurlijke resistentie voor het gif. Het gif bouwt zich op na elke keer dat je de paddenstoel eet en uiteindelijk kan dat dodelijk zijn. 

abc5media_image_5


Wat als het toch misgaat?
De meeste paddenstoelen komen vooral voor in de buurt van bomen omdat ze een 'samenwerking' aangaan met de wortels ervan. De Panteramaniet is de enige giftige paddenstoel die zich daarin onderscheidt. Die komt namelijk ook voor in duingraslanden. 

Lees ook: Poedel Fleurtje dood door supergiftige paddestoel

Heb jij, je kind of je huisdier toch per ongeluk één van deze paddenstoelen gegeten? Neem dan een foto van de paddenstoel en neem die mee naar de dokter of dierenarts. Die kan dan bepalen welke behandeling het meest effectief is.