Ga naar Content
Noord-Holland

Exotisch eten voor bejaarden en de koks leren Nederlands

9 oktober 2015, 00.05 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Geja Sikma

HAARLEM Het mes snijdt aan twee kanten bij het project WeCook. Allochtone vrouwen nemen een keer per twee weken de keuken van zorgcentrum Schalkweide in Haarlem over. Zij oefenen hun Nederlands door samen te koken en de bewoners hebben een topavond.

Van regiocorrespondent @GejaSikma

Op het menu deze donderdagavond staat jasmijnrijst, kousenband en Surinaamse kip. Om je vingers bij af te likken en weer eens wat anders dan aardappelen, boontjes en een gehaktbal. 

In zorgcentrum Schalkweide schuiven bewoners - soms vergezeld door familieleden - aan, terwijl Margot, Astrid, Jacky en Smarley het eten opscheppen. De vier Surinaamse vrouwen runnen het project WeCook nu een jaar. Onder hun begeleiding hebben eerder op de dag andere vrouwen uit Schalkwijk gekookt.

Arbeidsmarkt
"Die vrouwen hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt, maar zo blijven ze niet thuis zitten", vertelt Astrid Power terwijl ze een feestelijk toetje maakt. "Een icecreampunch met Fernandes, een frisdrank in felle kleuren." Vanwege de verjaardag van WeCook geserveerd met glitterversiering. 

"De bewoners leven hiernaar toe om ons eten te proeven", vertelt Astrid trots. Maar de bonus is dat de koks onder het snijden van de tomaten hun Nederlands bijspijkeren. Want ondanks de exotische kookkunsten, is Nederlands de voertaal onder de koks.