Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Kans dat Noord/Zuidlijn op tijd wordt opgeleverd is minimaal

30 september 2015, 23.12 uur · Foto: ANP / Gemeente Amsterdam

AMSTERDAM (AT5) De gemeente Amsterdam blijft streven om de Noord/Zuidlijn op 1 oktober 2017 te openen, maar de kans dat dat ook daadwerkelijk gaat lukken is minimaal. "Het haalbaarheidspercentage is gedaald van 50 procent naar 5 procent", maakte wethouder Pieter Litjens (VVD, Verkeer) vanavond bekend.

"We staan voor een olympische opgave", zei hij tijdens een bezoek aan metrostation Vijzelgracht. Vorig jaar was de kans nog fiftyfifty dat de metrolijn in het najaar van 2017 zou gaan rijden, maar dat is nu gekelderd naar 5 procent door tegenslag met onder meer technische dienstverlener Imtech. "We gaan er alles aan doen de planning te halen", meent Litjens.

Lees ook: 'Opnieuw vertraging voor Noord/Zuidlijn Amsterdam' 

"Dat zijn we de Amsterdammers verplicht", gaat hij verder. Vandaag informeerde Litjens de gemeenteraad over de risico's tijdens de afbouwfase van het prestigieuze metro-project tussen Noord en Zuid. Voor Litjens is de risico-analyse geen aanleiding de strakke planning aan te passen. Wel worden maatregelen genomen om de streefdatum alsnog te halen.

Medio 2016 wordt definitief duidelijk welke datum haalbaar is voor de opening van de metroverbinding.