Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Parkinson-patiënt uit bus gezet vanwege speciale schoenen: "Een mede-passagier vond ze verdacht"

29 september 2015, 18.05 uur

HEILOO Peter Schaap uit Heiloo heeft de schrik er goed inzitten. De Heilooër heeft de ziekte van Parkinson en werd afgelopen vrijdag door de politie uit een bus gehaald omdat hij werd aangezien voor een crimineel. En dat kwam door zijn bijzondere schoenen.

Peter heeft de ziekte van Parkinson en doet mee aan een onderzoek om de loopstoornissen die hij door zijn ziekte heeft te verminderen. Daarom draagt hij sinds een kleine week twee lasers met bijbehorende batterijen op de neuzen van zijn schoenen. "Het gaat om een prototype. Het ziet er apart uit, maar het werkt hartstikke goed", vertelt Peter.

Beveiliging
Afgelopen vrijdag stapte Schaap in Utrecht op de bus naar zijn zus. De bus reed niet weg op de aangegeven tijd en de chauffeur bleef buiten staan. "Op een gegeven moment, we stonden al een kwartier stil, kwam de beveiliging van het busbedrijf erbij en niet veel later twee agenten. Ik dacht nog: zeker een zwartrijder", vertelt Schaap.

Stress
De agenten kwamen de bus in, bleven bij Schaap staan en verzochten hem uit te stappen. "Op dat moment begon ik helemaal te schudden en te trillen. Want dan krijg ik een heftige reactie van stress", legt de aangeslagen Peter uit. Wat bleek: een medepassagier in de bus had de politie gebeld omdat hij de rare schoenen van Schaap er verdacht uit vond zien. "Ik snap dat mensen niet weten wat het is, maar ik snap niet dat ze het dan niet even vragen", aldus Schaap.

Uiteindelijk kon Peter nadat hij zijn verhaal had gedaan tegen de agenten, gewoon verder reizen met zijn bijzondere schoenen. Toch het was een erg traumatische ervaring voor de Heilooër. En hij wil dit niet nog een keer meemaken. "Vandaar dat ik naar de media ben gestapt om mijn verhaal te vertellen."