Ga naar Content

'Verdient Zaandam echt goud geld aan vluchtelingen?' En 6 andere vragen aan de burgemeester

ZAANDAM De opvang van vijfhonderd vluchtelingen in een tentenkamp in het Burgemeester in 't Veldpark in Zaandam roept veel vragen op bij Zaankanters. Op de informatiebijeenkomst die gisteren plaatsvond kwamen honderden inwoners af om burgemeester Faber en de manager huisvesting van het COA Carolien Schippers te ondervragen over de noodopvang.

Lees ook: Burgemeester Zaanstad: "Begrip voor bezorgdheid over vluchtelingenopvang"

Omwonenden zitten niet alleen in hun maag met de veiligheid van de buurt, ook de communicatie van de burgemeester staat ze niet aan. Maar ze komen ook op voor de vluchtelingen. RTV NH was aanwezig bij de informatieavond en zette de meest prangende vragen op een rij.

Lees ook: In kaart: Waar in jouw buurt zit een opvangcentrum voor vluchtelingen?

1. De gemeente zou 40 euro per asielzoeker per dag krijgen, een goudmijn. De burgemeester legt uit hoe dat zit.

Nee, de noodopvang wordt betaald door het Rijk en het COA. De gemeente ontvangt geen geld voor de opgevangen vluchtelingen. 
abc5media_video_0

2. "Er worden vooral mannen opgevangen, maar die willen hun familie ook laten overkomen. Wat gebeurt er dan, waar moeten die mensen naartoe?"

Alle vluchtelingen in Nederland zullen de gewone procedure volgen. Eerst wordt gekeken of ze de status van asielzoeker krijgen, waarop de gemeente en vluchtelingenwerk kijken naar hoe deze mensen een woning kunnen krijgen en in kunnen burgeren.
abc5media_video_1

3. Deze jongen vraagt zich af waar iedereen nou eigenlijk bang voor is..

"Deze mensen komen hier voor veiligheid, niet om je auto of huis kapot te maken. Ze komen voor bescherming, want dat hebben ze daar niet."
abc5media_video_2 4. "Wij leren over waar zij vandaan komen en over hun gewoontes, maar wat weten zij van ons?"

Carolien Schippers van het COA legt uit dat de vluchtelingen andersom ook leren over de Nederlandse cultuur. Zodra ze aankomen in een azc wordt ze verteld over de Nederlandse normen, waarden en tradities. 
abc5media_video_3

5. Pal naast de noodopvang zit een kinderdagverblijf. "Als hier alleen maar mannen komen zitten, komt er van alles aan mannen zitten en ik kan me niet voorstellen dat dat alleen maar vredelievende mensen zijn."

Burgemeester Faber geeft kort en bondig antwoord. Ja, er vindt overleg plaats met het kinderdagverblijf
abc5media_video_4

6. Burgemeester Faber zegt dat veiligheid voorop staat, maar komt er dan ook meer blauw op straat?

De gemeente Zaanstad heeft veel contact met de politie en er zijn afspraken gemaakt over extra veiligheidsmaatregelen. "Het is mogelijk om meer politie-inzet te hebben in het begin", aldus de burgemeester.
abc5media_video_5

7. "U heeft het constant over samen, maar waar was het samen op het moment dat u besloot dat de tenten hier kwamen?"

"Het is een noodsituatie, waarin heel snel gereageerd moest worden en dat hebben we gedaan", legt burgemeester Faber uit. "We hebben daarom zo snel mogelijk deze avond georganiseerd. We willen al uw vragen beantwoorden en weten waar uw zorgen zitten, zodat we daar rekening mee kunnen houden."
abc5media_video_6