Ga naar Content
Noord-Holland

Bommen uit Tweede Wereldoorlog ontmanteld langs A4: "Het blijft spannend"

29 september 2015, 09.43 uur
Door: · Foto: ANP/Bert Jansen - Voorbeeld van een duizendponder

SCHIPHOL De A4 bij Schiphol is in beide richtingen weer open. Rijkswaterstaat had de weg afgesloten omdat twee zware vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog werden ontmanteld.

De twee Amerikaanse duizendponders werden ontdekt tijdens werkzaamheden voor het omleggen van de A9 bij Badhoevedorp. Marcel Machielse van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie was bij de ontmanteling aanwezig. "Een geslaagde operatie", vertelt hij. "Beide bommen zijn ontmanteld en alles is goed verlopen."

Lastig klusje
Het klusje was in slechts anderhalf uur geklaard, maar toch was het een lastig klusje voor de EOD. "Het waren twee flinke bommen van Amerikaanse makelij, waarbij de lastigheid hem vaak ligt in de ontstekers", legt Machielse uit. "De ontstekers waren erg gevoelig, wat het ingewikkeld maakt. Het blijft spannend, elke keer weer."

Lees ook: A4 bij Schiphol dicht voor ruimen bommen

De bommen zijn nu onschadelijk gemaakt, maar daarmee is de kous niet af. De bommen worden donderdag in Bloemendaal vernietigd. "Ze zijn nu ongevaarlijk en kunnen gewoon vervoerd worden zonder risico", aldus Machielse.