Ga naar Content
Sport

Column 'vergeten' voetbalhelden: Ali El Khattabi

28 september 2015, 14.11 uur · Aangepast 28 september 2015, 14.33 uur
Door: · Foto: Pro Shots

ALKMAAR Elke week hebben we een column over een al dan niet 'vergeten' voetbalheld; een speler of trainer van AZ, Ajax, Telstar, HFC Haarlem of FC Volendam. Vandaag: Ali El Khattabi, oud-speler van AZ.

Wanneer je als voetballer hoopt op een glansrijke internationale carrière, en welk jongetje droomt daar nou niet van, helpt het nou niet bepaald mee als je vliegangst hebt. Zou de ster van Ali El Khattabi tot grote hoogtes zijn gestegen als hij in zijn tijd als profvoetballer wél in het vliegtuig durfde te stappen? We zullen het nooit weten...

De in Schiedam geboren Marokkaan begon in 1995 bij Sparta en verhuisde na één seizoen naar SC Heerenveen. Daar groeide hij uit tot een vaste waarde en werd hij geselecteerd voor het nationale elftal van Marokko. Toch raakte de technische spits in Friesland op een zijspoor en keerde hij terug naar Het Kasteel. Daar begon een geweldige periode voor de nummer 10. Hij scoorde makkelijk en behoedde zijn ploeg daarmee meerdere keren voor een gang naar de eerste divisie.

De interesse in zijn persoon nam dan ook flink toe. Anderlecht en Feyenoord wilden de Marokkaan graag hebben, maar hij koos in de zomer van 2001 voor AZ. Ook in Alkmaar liet El Khattabi zijn kunsten zien, maar door zijn vele blessures verloor hij zijn basisplaats en verdween hij naar RBC.

Waar velen hem toch om zullen herinneren is zijn vliegangst. Als verklaring zei hij ooit: "Van vliegen word ik gewoon niet gelukkig." Nou, dat is dan helder. In 2005 bereikte cupfighter AZ de kwartfinale van de UEFA-Cup en trainer Co Adriaanse wilde El Khattabi koste wat het kost mee hebben naar Villareal in Spanje. Eerder dat seizoen was hij met de trein al naar de wedstrijden tegen Amica Wronki in Polen en Grazer AK in Oostenrijk gereisd. Tot Barcelona reed hij met de trein en vanaf daar vertrok hij met de auto richting de oostkust van Spanje. Een reis van vele, vele uren.

Een beetje lullig dan misschien ook wel dat El Khattabi geen minuut speeltijd kreeg. En toen moest ie dat hele eind weer terug. Met de auto. Met de trein. Op een gegeven moment toonde PSV interesse in de spits maar toen duidelijk werd dat hij zich niet aan zijn vliegangst wilde laten behandelen, zijn ze verder gaan zoeken. Ook zorgde zijn vliegangst ervoor dat El Khattabi niet meer dan tien wedstrijden in het nationale elftal van Marokko speelde.

In 2005 werd El Khattabi uitgeleend aan RBC waarmee de spits degradeerde uit de eredivisie. Het betekende eigenlijk ook het einde van zijn voetbalcarrière. Geen club meldde zich meer voor de aanvaller. Had ie ook maar wél in dat vliegtuig moeten stappen. Op 29-jarige leeftijd zette hij een punt achter zijn loopbaan. Tegenwoordig werk Ali el Khattabi in de vastgoedsector. Het schijnt dat hij daarvoor eigenlijk geregeld naar Marokko zou moeten vliegen...

Mark van Wonderen

Beluister hier de column:abc5media_audio_0

Eerdere columns:

- Pépé Fernandez (HFC Haarlem)
- Felix Gasselich
(Ajax)
- Ruud Geels (Telstar/Ajax)
- Achmed 'Mido' Hossam (Ajax)

- Grétar Steinsson (AZ)

- Dries Boussatta (AZ)

- Esteban (AZ)

- Brutil Hosé (Ajax)

- Purrel Fränkel (Telstar)

- Gerrie Mühren (FC Volendam/Ajax)

- Barry Hughes (HFC Haarlem)

- Miralem Sulejmani (Ajax)

- Kristen Nygaard (AZ)
- Winston Bogarde (Ajax)
- Simon Kistemaker (Telstar)

- Jerrel Hasselbaink (AZ/Telstar)

- Jeroen Verhoeven (FC Volendam/Ajax)

- Hyun-jun Suk (Ajax)
- Abe van den Ban (HFC Haarlem/AZ)
- Michael Buskermolen (AZ)
- Frank Kramer (FC Volendam/Telstar)
- Marko Pantelic (Ajax)
- Freddy Adu (AZ)
- Melvin Platje (FC Volendam)
- David Loggie (AZ)

- Reinaldo de Lima (Telstar)