Ga naar Content

Boosheid bij vluchtelingendebat: "Het is al te vol in Purmerend"

PURMEREND Chaos vanavond in de raadzaal van Purmerend. Tientallen woedende inwoners verzamelden zich daar om hun stem te laten horen tijdens het vluchtelingendebat van de gemeenteraad. Omdat de menigte weigerde de zaal te verlaten, moest de politie eraan te pas komen om de zaal te ontruimen.

De vergadering is afgelast en zal op een later moment alsnog plaatsvinden, wellicht niet openbaar. Wethouders voelden zich geïntimideerd en ook de veiligheid kon niet gegarandeerd worden. Burgemeester Don Bijl probeerde zijn inwoners nog toe te spreken, maar tevergeefs. "Het is te vol, ik ga op deze manier niet beginnen", zei hij. Vanuit de menigte klonken leuzen als "Geen azc, geen azc!"

abc5media_video_0

Veel Purmerenders zijn tegen het idee van de gemeente om een asielzoekerscentrum te bouwen. "Wat moet ik met al die mensen? Er is geen plek voor ze, er is geen geld voor ze. Laat ieder land voor zijn eigen sores opkomen", aldus een boze man. "De woningnood is al zo hoog hier, op deze manier gaat het nog langer duren. Ik zou ze op Pampus zetten."

Lees ook: Chaos bij vluchtelingendebat Purmerend: Burgemeester stuurt woedende inwoners weg

Een Purmerendse voelt zich vooral buitengesloten. "Het zou democratisch moeten zijn, maar dat is het niet. Het is al te vol in Purmerend. Ik ga me onveilig voelen met al die grote groepen mannen. Ze moeten naar een plek waar veel ruimte is", aldus de vrouw. "Het is onze stad en wij hebben ook wat te vertellen!"

abc5media_audio_0

Agenten krijgen de menigte uiteindelijk onder controle en ontruimen de zaal. Buiten de raadzaal blijft het nog een tijdje onrustig, maar inmiddels is iedereen weer naar huis.