Ga naar Content

Schoolkinderen kweken eigen kool: ''Ik vind zuurkool eigenlijk alleen lekker met worst''

ZUID-SCHARWOUDE Voor de zomervakantie hebben 12 basisscholen kleine koolplantjes meegegeven aan leerlingen om thuis te vertroetelen. Voor de leerlingen van basisschool Het Baken uit Sint Pancras was het vandaag de dag des oordeels: Wie heeft de zwaarste kool geteeld?

Door regioverslaggever Tom Jurriaans

Bij zuurkoolfabriek Kramer in Zuid-Scharwoude komen leerlingen van groep 7 van basisschool Het Baken uit Sint Pancras op de fiets aan. Achterop de bagagedrager liggen de kolen. Bij de een een flinke kool en bij de andere nog een plantje. "De rupsen hebben de mijne opgevreten", vertelt een van de leerlingen.

Winnaar
In de kantine worden de kolen gewogen. Lois heeft de grootste kool geteeld. Met een gigantische kool van 8,2 kilo is zij de winnaar. "Mijn opa heeft hem in zijn moestuin opgekweekt. Maar ik heb zelf ook geholpen hoor."

Verkoopleider Gerrie Groot neemt de kinderen mee voor een rondleiding. Bij de snijmachine mogen de kinderen hun zelf gekweekte kool zelf op de lopende band leggen. Daar zijn de kinderen niet al te rouwig om. ''Er wordt zuurkool van gemaakt en dat vind ik eigenlijk best cool."

Daarna mag er nog geproefd worden. Maar of zuurkool nu het meest favoriete gerecht is van de kinderen? ''Behalve met worst maar dan laat ik de zuurkool vaak liggen.'' 

Foto: NH Nieuws/ Tom Jurriaans