Ga naar Content
Noord-Holland

Binnenkort in OV betalen met bankpas en mobieltje

18 september 2015, 09.21 uur
Door: · Foto: HFV / Eric van Lieshout

AMSTERDAM In- en uitchecken met je telefoon in plaats van je ov-chipkaart. Reizigers kunnen vanaf volgend jaar mogelijk ook betalen met hun mobieltje, of hun bankpas langs de incheckpoortjes halen. Nederlandse vervoerders werken hier samen aan.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. Eerder deze week werd al bekend dat TLS, de chipkaartbeheerder, nu niet meer vooral van de NS, maar van alle vervoersbedrijven wordt. TLS wil mee met de technologische ontwikkelingen en hebben veel ideeën over hoe betalen voor openbaar vervoer beter kan.

Lees ook: OV-bedrijven slaan handen ineen voor verbeteringen rond chipkaart

Op inchecken met je bankpas wordt vooral ingezet, omdat deze techniek in Londen succesvol blijkt. Volgens experts is daarvoor wel een investering van honderden miljoenen euro's nodig.

Gebruiksvriendelijk
Je telefoon gebruiken om te betalen voor vervoer wordt gezien als het meest gebruiksvriendelijk, dus ook daar gaat TLS op inzetten. Je mobieltje registreert waar je in- en uitstapt, de prijs wordt automatisch berekend en je krijgt een bericht met ritgegevens en kosten.

Met de nieuwe ontwikkelingen verdwijnen veel nadelen van de ov-chipkaart. Zo kun je niet meer vergeten in of uit te checken, hoef je geen saldo op te laden en verdwijnen de aanschafkosten.