Ga naar Content

Haarlem gaat 350 vluchtelingen opvangen in Koepelgevangenis: "Nood breekt wet"

HAARLEM De gemeente Haarlem gaat zo'n 350 asielzoekers opvangen in de Koepelgevangenis. Dat is vanavond besloten tijdens een spoedvergadering over het vluchtelingenprobleem.

De Koepelgevangenis staat momenteel leeg. Het gaat om 'ongeveer 350' asielzoekers, zei Schneiders vanavond. De burgemeester stelde wel de voorwaarde dat er ondertussen gezocht wordt naar een andere locatie. "Vluchtelingen horen niet in een gevangenis, maar nood breekt wet."

Burgemeester Bernt Schneiders had de laatste weken contact met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). "Vanmorgen belde COA met de mededeling dat de nood zo hoog is dat ze nu zelfs het oog hebben laten vallen op gevangenissen", vertelt de burgervader.

Spoedvergadering
Daarop werd een spoedvergadering met de gemeenteraad belegd en een grote meerderheid bleek voor de opvang. Alleen de VVD en Trots Haarlem stemden tegen. Afspraak is dat de Koepel tijdelijk gebruikt wordt, totdat een definitieve oplossing in de regio Kennemerland gevonden is.

Lees ook: Van der Laan: Amsterdam gaat 1500 vluchtelingen opvangen

Normaliter worden buurtbewoners vooraf geïnformeerd over dit soort zaken, maar daar was volgens Schneiders nu geen tijd voor. "Dat konden we nu helaas niet doen. Vanavond krijgen omwonenden een brief met de mededeling. We willen op zo'n kort mogelijke termijn een informatieavond houden."

Per direct
Volgens de burgemeester is de Koepel per direct beschikbaar. "De laatste gedetineerden zijn recent vertrokken, het gebouw is helemaal intact. Het is nu aan het COA wanneer zij klaar zijn om de vluchtelingen daar te huisvesten."

abc5media_video_0

Foto: Rein van Lierop