Ga naar Content
Noord-Holland

Voorzorgsmaatregelen bij giftige chroom-verf voor treinen niet strikt nagekomen

9 september 2015, 01.34 uur · Aangepast 9 september 2015, 02.14 uur
Door: · Foto: ANP

HAARLEM Nedtrain neemt het nog niet zo nauw met de voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van de kankerverwekkende stof chroom-6 in de verf voor de treinen. Dat bleek vanavond bij een druk bezochte vakbondsbijeenkomst.

van regiocorrespondent @GejaSikma

Zo'n 130 ongeruste medewerkers kwamen naar de bijeenkomst, meer dan de FNV had verwacht. Onlangs werd bekend dat ook bij het onderhoud aan de treinen van NS chroom-6 wordt gebruikt.

Lees ook: Treinpersoneel in Haarlem bezorgd over giftige chroomverf

Nedtrain heeft wel voorzorgsmaatregelen genomen zoals beschermingspakken en isolatie van ruimtes waar de stofdeeltjes vrijkomen.

Cynisch
Maar Remko Mast van FNV Spoor hoort op de bijeenkomst cynische verhalen over die maatregelen. "Soms wordt op de werkvloer gezegd 'doe dat nog maar even niet' om het werk snel af te krijgen. Dat baart ons wel zorgen."

De FNV wil dat werknemers gebruik maken en durven te maken van de gelegenheid om het werk te staken als er geen goede voorzorgsmaatregelen worden gehanteerd. "De veiligheid moet bovenaan staan", aldus Remko Mast. 

Kanker, allergische aandoeningen en astma
Een aantal mensen hebben op de bijeenkomst gemeld dat ze 'iets' hebben, maar het is nog niet duidelijk of dat komt door blootstelling aan chroom-6.

Er zijn een paar ziektes die te linken zijn aan chroom-6. "Zoals een paar kankersoorten, een aantal allergische aandoeningen en astmatische klachten, maar er is nog heel weinig bekend hierover", aldus Marian Schaapman van Bureau Beroepsziekten van de FNV.

De vakbond eist van Nedtrain dat de werknemers zich door een onafhankelijke specialist kunnen laten onderzoeken als ze dat willen. "Bovendien vind ik dat werkgevers wel eens beter mogen onderzoeken waar ze mensen aan blootstellen", stelt Remko Mast.