Ga naar Content
Noord-Holland

Overvallen echtpaar slachtoffer antisemitisme: "Jullie vuile Joden!"

4 september 2015, 00.34 uur · Aangepast 4 september 2015, 09.07 uur
Door: · Foto: HFV Photo Services

AMSTERDAM De twee mannen die vorige maand een ouder echtpaar met geweld beroofden hadden een antisemitisch motief. Dat zeggen de slachtoffers, de Joodse man Samuel en zijn vrouw Diana.

Het oudere stel werd op 4 augustus vastgebonden door het tweetal, dat zich voordeed als agenten. De zoon van het echtpaar gaf na de mishandeling ten einde raad foto's vrij van zijn zwaar mishandelde vader. 

Het echtpaar is opgenomen in een revalidatiecentrum, waar ze nog iedere dag de gevolgen van de zware mishandeling ondervinden.

Lees ook: Zoon bejaard stel beloont gouden tip: 'Mijn vader is onherkenbaar geslagen'

Samuel is praktisch blind, Diana kan nauwelijks eten van de pijn. Allebei zitten ze in een rolstoel, zelfstandig functioneren gaat niet meer. ''Eten interesseert me niet meer. Ik heb zo’n pijn. Ik ben van binnen gebroken'', zegt Diana tegen het Nieuw Israelitisch Weekblad.

'Jullie vuile Joden!'
De vader van Diana was diamantslijper en het echtpaar had veel juwelen in huis. Diana: "Ze wilden mijn vinger eraf snijden toen ik mijn ringen niet snel genoeg afkreeg. Kijk, hier is nog een flinke snee.

"Jullie vuile Joden", zeiden ze. "Jullie moeten het niet dragen. Jullie hebben het al te lang gedragen. Nu is het van ons."

Lees ook: Bejaard echtpaar gewond na woningoverval

Diana heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz gezeten. "Op mijn buik heb ik nog littekens van de hond die mij heeft gebeten in het kamp. Ik ben drieënhalf jaar lang geslagen door de moffen, maar nog meer door deze rotzakken."

Lees ook: Overvallen bejaard echtpaar Heemstedestraat ontslagen uit ziekenhuis

Signalement
De daders hadden volgens het echtpaar een Marokkaans uiterlijk en spraken vloeiend Nederlands. ''De een was mager, en de andere had een dik gezicht. Ik denk dat de een rond de veertig jaar was en de andere begin vijftig. Ze wisten precies waar ze moesten zoeken en wat ze moesten doen."

Van het criminele duo ontbreekt tot nu toe ieder spoor.