Ga naar Content
Noord-Holland

OM: Doorbreek medisch beroepsgeheim in zaak containerbaby

3 september 2015, 18.13 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Het Openbaar Ministerie in Amsterdam wil zo nodig via de rechter het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dwingen de medische gegevens van de zogenoemde containerbaby te overhandigen.

Deze opmerkelijke en unieke stap kondigt officier van justitie Rob Kloos aan in het EO-televisieprogramma Dit is de Dag Reportage van aanstaande zaterdag. De medische gegevens zijn een laatste strohalm in het onderzoek naar de baby die in oktober vorig jaar in een ondergrondse afvalcontainer in de Fritz Conijnstraat in Amsterdam werd aangetroffen. Tot op heden weigert het RIVM de gegevens aan politie en justitie te overhandigen.

Lees ook: Containerbaby waarschijnlijk in ziekenhuis geboren

De rechercheurs gaan er vanuit dat de baby in het ziekenhuis is geboren omdat het een hielprik heeft gehad. Deze gegevens moeten dan bekend zijn bij het RIVM. De politie en het Openbaar Ministerie hebben het RIVM daarom dringend verzocht hen de gegevens te overhandigen. Het Rijksinstituut weigert dit en doet een beroep op het medisch beroepsgeheim.

Lees ook: DNA-onderzoek in zoektocht naar moeder Amsterdamse containerbaby

Als het RIVM bij haar standpunt blijft wil het OM proberen om bij hoge uitzondering de medische gegevens in deze zaak alsnog via de rechter op tafel te krijgen.