Ga naar Content
Noord-Holland

Treinfundingsactie voor nachttrein naar Haarlem: "Het nachtnet is dichterbij dan ooit"

28 augustus 2015, 18.13 uur · Aangepast 28 augustus 2015, 18.24 uur
Door: · Foto: ANP

HAARLEM Drie Haarlemmers hebben de crowdfundingsactie NightTrainFund opgezet om eindelijk eens die nachttrein naar Haarlem voor elkaar te krijgen. De website van de actie is vanmiddag online gezet.

Al jaren dromen Haarlemmers ervan om 's nachts met de trein naar huis te kunnen als ze in Amsterdam zijn wezen stappen (omgekeerd geldt dat natuurlijk ook Amsterdammers in nachtelijk Haarlem) en nu is er dan eindelijk goed nieuws: de NS heeft de kosten op een rijtje gezet en Haarlem gaat nu op zoek naar partners (gemeente Amsterdam, provincie) om samen de benodigde gelden bij elkaar te brengen.

Lees ook: Weinig steun voor nachttrein tussen Haarlem en Amsterdam

Drie jaar
De NS heeft voor de nachtverbinding twee varianten berekend:

  • Variant 1: de trein rijdt in beide richtingen, één maal per uur, gedurende de hele vrijdag- en zaterdagnacht. Kosten: € 120.000 à € 200.000 per jaar voor een periode van drie jaar
  • Variant 2: één extra rit heen en terug in de vrijdag- en zaterdagnacht. Kosten € 30.000 à € 50.000 per jaar voor een periode van drie jaar.
  • De door velen gewenste verbinding kost dus zo'n 200.000 euro. De NS gaat dit niet betalen, en daarom hebben Robert Berkhout, Sydney Visser en Jasper Drost de NightTrainFund opgezet "We hopen het geld bij elkaar te krijgen voor een proef van drie jaar", vertelt Berkhout. "Dan kunnen we laten zien dat het werkt en er genoeg vraag naar is."

    Crowdfunden
    De Haarlemmers zullen niet proberen om ook daadwerkelijk die 2 ton binnen te krijgen. Het gaat ze erom de NS en gemeente Haarlem 'te laten zien hoeveel mensen dit willen.' "Voor een tientje 'koop' je bij ons je coupé. Voor 100 euro heb je een hele nachttrein binnen", legt Berkhout uit. "Natuurlijk zijn we niet van plan de Haarlemmer voor alles op te laten draaien, maar hoe mooi zou het zijn als we straks al zo'n 100 treinen bij elkaar hebben gesprokkeld!"