Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Amsterdamse sportieveling verlamd na fietsongeluk op Texel: "De 'oude lars' komt nooit meer terug"

27 augustus 2015, 21.44 uur · Aangepast 28 augustus 2015, 11.25 uur

AMSTERDAM Wat een mooie fietstocht op Texel had moeten worden, eindigde voor Amsterdammer Lars de Beer (40) in een nachtmerrie. Hij botste tegen een boom, brak zijn nek en raakte vanaf z'n schouders verlamd. Omdat hij als beginnend zelfstandig ontwerper geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid had afgesloten, stapelen de financiële problemen zich op.

Lars revalideert in een kliniek aan de Amsterdamse Overtoom. Hij moet daar nog zeker een half jaar tot een jaar liggen. Vooralsnog is Lars nauwelijks in staat te bewegen, hij kan alleen een beetje praten.

"Toen ik na het surfen uit het water kwam, kreeg ik een telefoontje van z'n vrouw", vertelt vriend Tim Beers. "Ze vertelde dat hij een fietsongeluk had gehad op Texel en dat de 'oude Lars' nooit meer zou terugkomen. Dan stort je wereld in elkaar. Dan wordt het een heel slechte film." 

Extreme sporten
De oude Lars was graag in de natuur bezig. Hij hield zo van extreme sporten als surfen, snowboarden en mountainbiken dat hij z'n vaste baan opzegde om z'n hobby's vaker te kunnen beoefenen. "Lars was niet goed verzekerd", vertelt Beers. "Daardoor zijn er eigenlijk alleen nog maar basisvoorzieningen voor hem de aankomende jaren." 

Sponsoractie 
Om de financiële pijn te verzachten, hebben z'n vrienden een sponsoractie opgezet. Iedereen die Lars wil steunen, kan op 20 september meedoen aan een kayak- of SUP-tocht door de Amsterdamse grachten. Met de actie 'Paddle for Lars' willen Lars' vrienden 350.000 euro ophalen. Dat bedrag is niet alleen om zijn ziektekosten en andere levensbehoeften te betalen, maar ook voor de Stichting Dwarslaesie Nederland.