Noord-Holland

Incontinentieluiers en dode zeehonden gevonden tijdens grote strandschoonmaak

27 augustus 2015, 19.36 uur · Aangepast 27 augustus 2015, 20.41 uur · Foto: ANP/Koen van Weel

Whatsapp

ZANDVOORT Tijdens de Beach Cleanup Tour, een 27 dagen durende opruimactie langs de Nederlandse kustlijn, zijn bijzondere vondsten gedaan. Zo werden onder meer luiers voor volwassenen en dode zeehonden aangetroffen.

Dit heeft de organisator van de schoonmaakactie, Stichting De Noordzee, vandaag bekendgemaakt. Tijdens de 'Beach Cleanup Tour' maakten 2015 vrijwilligers 350 kilometer strand schoon, van Cadzand tot Schiermonnikoog. In totaal werd er 11.555 kilo troep verzameld. 

Dode zeehonden
Vistouwen en -netten, kleine stukjes plastic, sigarettenpeuken, snoep- en snackverpakkingen en doppen werden het meest gevonden. Behalve de incontinentieluiers en de dode zeehonden werd er ook flessenpost aangetroffen. 

Lees ook: Honderden vrijwilligers maken stand schoon

Stichting De Noordzee organiseert de Beach Cleanup Tour om in kaart te brengen hoeveel en wat voor afval op de stranden ligt. Zo wil zij mensen bewuster maken van het afvalprobleem om vervuiling van de Noordzee te voorkomen.

De strandschoonmaakactie is voor de derde keer gehouden. In 2013 haalden 563 vrijwilligers 6590 kilo afval op, in 2014 ruimden 1479 vrijwilligers 20.078 kilo troep op. De geringere hoeveelheid ingezameld afval dit jaar ligt volgens de organisatoren vooral aan het 'rustiger weer'. Er is daarom 'minder aangespoeld vanuit zee'. Maar het kan ook zijn dat daarnaast strandgangers zich netter zijn gaan gedragen. 

Whatsapp