Ga naar Content
Noord-Holland

Man schiet met kalasjnikov in Thalys van Amsterdam naar Parijs, drie gewonden [update]

21 augustus 2015, 21.45 uur · Aangepast 22 augustus 2015, 00.02 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM In de Thalys die vanuit Amsterdam op weg was naar Parijs zijn vanavond drie mensen gewond geraakt tijdens een schietpartij. Een man is opgepakt op het station van de Noord-Franse stad Arras. De politie houdt rekening met een terreuraanslag.

De verwondingen van de drie mensen vallen mee. Volgens de prefect van het departement Pas-de-Calais is slechts één van de mensen gewond geraakt door één of meerdere kogels. Het tweede slachtoffer raakte gewond door een mes. Een derde gewonde, de bekende Franse acteur Jean-Hugues Anglade, was niet bij het incident betrokken. Hij verwondde volgens de prefect zijn hand toen hij het alarmglas in sloeg.

Overmeesterd
De schutter - mogelijk van Noord-Afrikaanse afkomst - zou door Amerikaanse mariniers zijn overmeesterd en overgedragen aan de politie. Zij hoorden de schutter zijn geweer herladen op het toilet en konden ingrijpen, waardoor meer slachtoffers wellicht zijn voorkomen. De treinpassagiers zijn na het incident opgevangen in een nabijgelegen sporthal. Veel van hen zijn in shock.

Lees ook: Man met nepvuurwapen op Amsterdam Centraal, perrons ontruimd

De trein vertrok om 15.17 uur uit Amsterdam. Het gaat om de trein met het nummer 9364, die om 18.35 uur in Parijs aan had moeten komen. Volgens een woordvoerster van Thalys opende de dader om 17.50 het vuur, een half uur nadat de trein station Brussel-Zuid/Midi had aangedaan. Dat was de laatste stop voor Parijs.

Update: Onder de drie mensen die gewond zijn geraakt, zouden geen Nederlanders zitten. Volgens de Franse nieuwssite France Info is één van de gewonden een Amerikaanse militair, terwijl een ander een man van Britse komaf is. Zij zouden de vermoedelijke dader, een naar verluidt 26-jarige man van Marokkaanse afkomst, hebben overmeesterd.

Hey @thalys_en Whats going on? Reports of a gun and victim. pic.twitter.com/4ycpffIzzk

— FreedomFilmLLC.com (@FreedomFilmLLC) August 21, 2015

Un homme évacué d'un Thalys le visage en sang de la gare d'Arras. A priori une fusillade pic.twitter.com/9y93GXeiNE

— Antoine da Silva (@AdaSilvaArras) August 21, 2015

La première photo de l'auteur présumé de la fusillade à #Arras dans un train #Thalys. La piste #terroriste évoque. pic.twitter.com/sGMzyJxnCo

— Remy Buisine (@RemyBuisine) August 21, 2015