Ga naar Content

Babbeltrucs van 'glazenwassers' schering en inslag in IJmuiden: "Dat is de mensen beduvelen"

IJMUIDEN Het aantal meldingen van glazenwassers, dakdekkers en loodgieters die bij ouderen aanbellen om hen geld af te troggelen, is niet meer op een hand te tellen. Eerder deze week werd de IJmuidense mevrouw Kruiswijk door een 'glazenwasser' vijftig euro lichter gemaakt. En ze is niet de enige IJmuidense die de afgelopen tijd door gladde praatjes is gedupeerd.

IJmuider Courant schrijft vandaag dat een 'glazenwasser' dinsdag in de Lange Nieuwstraat bij mevrouw Kruiswijk aanbelde en om een glas water vroeg. Toen ze hem vijftig euro voor z'n diensten gaf, beloofde hij met wisselgeld terug te komen. Niets bleek minder waar: de vogel was gevlogen. "Ik wil iedereen waarschuwen voor de man", zegt ze in de krant. "Meer kan ik niet doen. Het geld ben ik nu toch al kwijt."

Ook de IJmuidense Carla Zwart trapte vorige maand in de gladde praatjes van een zogenaamde glazenwasser. "Hij wilde vijftig euro wisselen", vertelt ze over de man die bij haar woning in de Spaarnestraat aanbelde. 

Lees ook: Invalide vrouw opgelicht door laffe 'pakketbezorger'

"Maar dat kon ik niet." Als de oplichter ziet dat Zwart twee briefjes van tien en een briefje van vijf in haar beurs heeft, vertelt hij haar dat hij dat ook kan gebruiken.Natuurlijk belooft dat hij het geld komt terugbrengen. Maar ook hij komt niet terug. "Dat is de mensen beduvelen." Volgens Zwart is de man vooral in de Rivierenbuurt in IJmuiden actief. 

Toilet
De politie heeft de afgelopen tijd twee meldingen van oplichters binnengekregen die zich voordoen als glazenwasser. In één geval ging het om een man die geld wilde wisselen. Toen hij een briefje van vijftig in z'n handen kreeg, ging hij er in onbekende richting vandoor. In het tweede geval ging het om een man die vroeg of hij gebruik kon maken van het toilet en tevergeefs iets probeerde te stelen.  

Foto: ANP