Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

'Sail In-parade drukker bezocht dan vijf jaar geleden'

19 augustus 2015, 18.48 uur · Aangepast 20 augustus 2015, 10.57 uur · Foto: NH Nieuws / Bart Breukel

AMSTERDAM Het lijkt er sterk op dat de Sail In-parade, de stoet schepen die vandaag van IJmuiden naar Amsterdam voer, door meer mensen is bezocht dan de Sail In van vijf jaar geleden.

Dat stelt Sail-voorzitter Arie Jan de Waard. "Het lijkt drukker dan de vorige keer", zegt de De Waard, die zijn uitspraken niet kan onderbouwen met officiële cijfers. "Er was langs de route geen leeg plekje meer te vinden." Hij omschrijft het verloop van het evenement als 'buitengewoon gemoedelijk en in een goede sfeer'. 

Kijk terug: Wauw! Dit was de Sail In-parade 2015

Volgens De Waard waren er geen ernstige incidenten of aanvaringen op het water. Twee grote schepen werden gesommeerd om te draaien omdat ze zich niet hielden aan het eenrichtingsverkeer. En een bemanningslid van tallship viel van vijftien meter hoogte in het Noordzeekanaal, maar werd door de opvarenden van een sloep uit het water gevist. 

Lees ook: Matroos valt van 15 meter hoogte tijdens Sail In-parade

De voorzitter van Sail is ook goed te spreken over prins Maurits, die als beschermheer van het nautische spektakel aan het roer stond van de clipper Stad Amsterdam bij binnenkomst in de IJhaven. "Hij heeft het schip letterlijk afgemeerd, als een professional. Wel op instructies van de commandant. Hij mag morgen zo mee met een fregat.''

Maurits heeft het stokje overgenomen van Willem-Alexander, die in 2010 als kroonprins beschermheer was van Sail. ,,Hij keek vanochtend eerst nog even hoe en wat'', zegt De Waard. ,,Maar toen de sluizen open gingen, zag je zijn enthousiasme stijgen.''