Noord-Holland

Dierenbescherming start petitie tegen massale slachting onder damherten

10 augustus 2015, 23.05 uur

John Dalhuijsen
John Dalhuijsen

ZANDVOORT - ZANDVOORT In een poging het afschieten van duizenden herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen in Zandvoort te voorkomen, is de Dierenbescherming een petitie gestart.

Op de website van de dierenwelzijnsorganisatie wordt iedereen uitgenodigd de petitie te tekenen. Van de huidige drieduizend herten zouden er, als het aan de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam ligt, straks nog maar zeshonderd overblijven. De rest krijgt de kogel.

Lees ook: Amsterdamse raad huiverig voor massale slachting onder damherten

Waar het afschieten van de dieren volgens de Zandvoortse burgemeester Niek Meijer noodzakelijk is om overlast te beperken, noemt de Dierenbescherming de slachting catastrofaal voor het unieke karakter van de Amsterdamse Waterleidingduinen.  

Lees ook: 'Afschieten meer dan duizend herten in Waterleidingduinen noodzakelijk'

Als een groot deel van de huidige populatie wordt afgemaakt, vreest de Dierenbescherming bovendien een vicieuze cirkel. "Er zal ieder jaar opnieuw geschoten moeten worden, omdat er meer nageslacht komt door de ontstane ruimte en de beschikbaarheid van voedsel", schrijft de organisatie. 

"Daardoor worden de herten schuw en laten zich minder zien. Bovendien zal onrust ontstaan met uitbraak uit het gebied tot gevolg en zal de overlast terugkeren. Omdat ervaren en sterke dieren worden gedood, krijgt natuurlijke selectie geen kans. Hierdoor ontstaat een zwakkere groep dieren."

Ben jij tegen de massale slachting onder Waterleidingduinen? Teken dan hier de petitie.