Whatsapp

Noord-Holland

Zes tips tegen wespen met middeltjes die je gewoon in huis hebt

4 augustus 2015, 18.30 uur

AMSTERDAM Het was je misschien al opgevallen maar het stikt van de wespen. Door het warme weer vliegen ze massaal uit. Goed voor de natuur, maar minder fijn voor ons.

Hoe hou je de lastige beestjes op afstand? Volgens plaagdierbestrijder Leon KLeinjans moet je in ieder geval niet zenuwachtig om je heen gaan slaan. "Daar worden ze alleen maar agressief van. Bewaar je kalmte en zit stil. Een standbeeld steken ze ook niet."

Hieronder nog zes handige tips tegen wespen:

1. Wierook. Wespen houden niet van rook of sterke geuren. 

2. Geurkaarsen branden werkt ook goed of citronella- of lavendelolie verdampen in oliebrandertje.

3. Kruidnagels. Strooi een paar kruidnagels in een bakje water en zet dit bij je op tafel. Ruikt lekker voor ons, maar de wespen gaan er meteen vandoor als ze de geur waarnemen.

4. Gemalen koffie. Steek wat gemalen, ongebruikte koffie aan in een vuurvast kopje. Ruikt minder lekker dan bovenstaande middeltjes, maar werkt ook goed. Koffie brandt trouwens zonder vlam.

5. Takje verse munt of een tak van een tomatenplant. Leg het bij je op tafel en de wespen gaan er vandoor.

6. Zakken bevroren water. wespen raken in de war van de reflectie van de zon op de zakken, waardoor ze weg vliegen.

Het is een lijst met 'wespvriendelijke' middeltjes. Want wist je dat de beestjes heel nuttig zijn? Een zwerm van zo'n 400 wespen vangt namelijk per dag zo'n 3000 andere insecten. Waaronder de ook al zo irritante muggen!

ANP
Whatsapp