Watersporters blij: woekerende waterplanten in Markermeer eindelijk aangepakt

HOORN Een grote ergernis van watersporters wordt eindelijk een beetje de kop in gedrukt. Woekerend fonteinkruid komt in de schroef van de buitenboordmotor of aan de kiel van de zeilboot en daar gaat nu iets tegen gedaan worden.

Van regioverslaggever Maarten Trompert

Op dit moment wordt 75 hectare Markermeer gemaaid. "Het is een begin", zegt Allert Mastenbroek van de Watersportvereniging Hoorn. Al twintig jaar zien de watersporters dat het fonteinkruid terrein wint.

De laatste vijf jaar is het uiterst hinderlijk en hebben watersporters zelfs schade door vastgelopen motoren. "Hoorn heeft bovendien veel zeilevenementen misgelopen door de waterplant", aldus Mastenbroek.

Het relatief kleine stukje Markermeer dat nu door een speciale boot gemaaid wordt is een proef. De plant zorgt voor een goede waterkwaliteit, de kosten zijn 40.000 euro en het is de vraag hoe snel de plant weer opgroeit. Dat het allemaal zo lang heeft geduurd heeft er vooral mee te maken dat drie gemeenten en de provincie het eens moesten worden over de aanpak en de kostenverdeling. 

Deel dit artikel:

Recent nieuws