Ga naar Content
Noord-Holland

The day after: schade inventariseren en puinruimen

26 juli 2015, 10.50 uur · Aangepast 26 juli 2015, 17.33 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Remke Polder

NOORD-HOLLAND Nu de zwaarste zomerstorm ooit ons land verlaten heeft, is het tijd om de schade te inventariseren en puin te ruimen.

Met name in Alkmaar, IJmuiden en Haarlem zal het nog een flinke klus worden om alle omgewaaide bomen op te ruimen. In Alkmaar is de Diepenbrocklaan nog afgesloten, nadat er gisteren drie woningen beschadigd raakten door twee grote omgewaaide bomen.

Eerbetoon
Een bewoner van de Nicolaas Beetskade heeft een bijzondere ode gebracht aan een omgewaaide boom. "De storm was te hard, ik zal je missen!", valt te lezen op een briefje dat is vastgemaakt aan het holle restant van de boom.

Lees ook: Grote bomen geveld, drie Alkmaarse woningen beschadigd

Ook IJmuiden werd zwaar getroffen door de zomerstorm. Met windkracht 10 en windstoten tot 121 kilometer per uur bezweken veel bomen onder de zware wind. Op Plein 1945 werd zelfs het oorlogsmonument onthoofd.

Haarlem
In de Dahliastraat in Haarlem waaiden zeven bomen op rij om. Bewoners konden de huizen niet meer in en de straat werd afgezet. Op een filmpje werd vastgelegd hoe drie van de zeven bomen omver werden geblazen door de storm.

Op het strand van Zandvoort zullen strandhuiseigenaren vandaag de schade gaan opmeten. Gisteren liet een eigenaresse van een strandhuis in een video goed zien hoe ruig het er aan de kust aan toe ging.

Schiphol
Op Schiphol vliegen alle vluchten vandaag weer volgens schema, zo meldt een woordvoerder van de luchthaven. "Nog niet alle verstoringen zijn verwerkt, maar het helpt mee dat er vandaag met maximale capaciteit gewerkt kan worden."

Lees ook: Video: Vliegtuig maakt met veel moeite landing op Schiphol

Het Amsterdamse tramverkeer is inmiddels weer bijna helemaal hervatAlleen tramlijnen 3 en 7 ondervinden vanochtend nog hinder van de stormschade, de rest van het tramverkeer rijdt inmiddels weer de normale route.

Niet het bos in
Staatsbosbeheer raadt iedereen af vandaag het bos in te gaan. Door loshangende takken van bomen kan het daar gevaarlijk zijn. Boswachters hebben vanochtend hun werkzaamheden op veel plekken hervat. Ze inspecteren bossen en bomen, vooral in de gebieden waar de storm het zwaarst was.

Lees ook: In beeld: Julistorm zorgt voor schade in Noord-Holland

Eerste schatting
Het is nog niet bekend hoe groot de schade in de provincie is. Het Verbond van Verzekeraars verwacht op zijn vroegst morgenmiddag een eerste schatting te kunnen geven.