Ga naar Content

Huizer lanceert zelfgebouwde raket: "Ze willen wel eens kapotgaan"

HUIZEN 'Raketgeleerde' Danny Tupang (53) uit Huizen lanceerde vanavond in Almere-Hout één van zijn zelfgebouwde raketten. Het meest trots is hij op de raket die hij naar wetenschappelijk model heeft gebouwd: "Die maakt heel veel herrie en er een komt een hoop rook van af."

Als Danny over z'n hobby praat, krijgt hij vaak vragende blikken. Veel mensen blijken niet te weten dat het ontwerpen, bouwen en lanceren van raketten een legale hobby is, vertelt hij tegen RTV NH. "Dit mag gewoon in Nederland."

Besmet
Veel hobbyisten kopen hun raketten kant-en-klaar bij webshops, vertelt hij. "Maar ik bouw ze helemaal zelf." Inmiddels heeft Danny, die als tiener met het raketvirus werd besmet, er een stuk of dertig thuis staan. Sinds twee jaar is hij lid van de Dutch Rocket Research Association, een vereniging waar hij als twintiger ook al eens lid van was. 

Vanavond gaat dus één van z'n pareltjes de lucht in. Dat gebeurt op het lanceerterrein in Almere-Hout. Behalve Danny schieten ook andere raketfreaks hun creaties honderden meters de lucht in, waarna ze aan een parachute naar beneden komen. Soms gaat er wel eens iets mis, vertelt hij. "Ze willen wel eens kapot gaan bij de lancering. Maar acht van de tien keer gaat het goed." 

Lancering
RTV NH zond de lancering van Danny's raket vanavond om 18.00 uur live uit. Bekijk hieronder het fragment: de lancering verliep vlekkeloos, de daling iets minder.
abc5media_video_0