Ga naar Content

Inmiddels meer kerkuilen dan kerken op Texel

TEXEL In 2009 waren er nog maar twee paartjes op het eiland, inmiddels telt Texel weer meer kerkuilen dan kerken. Dat is goed nieuws. Niet alleen voor de vogel zelf, maar ook voor Texelaars die dankzij de kerkuilen minder last hebben van de woel- en huisspitsmuizen.

Toen het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij de kerkuil op de lijst van bedreigde diersoorten zette, waren er in heel Nederland nog maar z'n 175 paartjes. Dankzij vrijwilligers die op veilige plekken nestkisten plaatsen is de populatie inmiddels weer flink gegroeid.

73 eieren
De zestien broedpaartjes op Texel hebben de afgelopen tijd 73 eieren gelegd. Van de 53 uilen die uit het ei zijn gekropen, zijn er inmiddels 47 uitgevlogen. Om ze te kunnen volgen, is een groot deel geringd. Daardoor is ook bekend dat van de jongste lichting vijf kerkuiltjes het niet hebben gered. 

Wie de uilen wil spotten, kan het best 's avonds en 's nachts bij de boerenschuren posten. Ze gaan namelijk pas op jacht als het donker is. Overdag kun je hun aanwezigheid herkennen door witte uitwerpselen en braakballen met onverteerbare delen van hun prooien.

Foto: NH Nieuws/Jaap Eelman