Noord-Holland

Gemeente en brandweer Enkhuizen verbieden wensballonnen

21 juli 2015, 15.10 uur · Foto: Flickr / Frans Schouwenburg

Whatsapp

ENKHUIZEN Tientallen wensballonnen die zaterdagavond tegelijkertijd opgelaten worden. Het klinkt als een mooi idee, maar de gemeente en brandweer Enkhuizen verbieden het.

Via een Facebook-evenement werden inwoners van Enkhuizen opgeroepen om aanstaande zaterdag wensballonnen op te laten vanaf een voetbalveldje aan de Op de Rede. Ruim tachtig mensen gaven aan dat ze aanwezig zullen zijn, maar dat is te veel volgens de gemeente en brandweer.

Gemeente
"De wensballon is een lampion die werkt op het principe dat warme lucht stijgt, de lucht in de ballon wordt verwarmd door een open vlam die onder de ballon hangt. Wensballonnen kunnen brand veroorzaken. Het zijn namelijk ongeleide projectielen en eens opgelaten heeft men er geen invloed meer op", is te lezen op de website van de gemeente Enkhuizen. 

Risico
Omdat het om een te groot aantal ballonnen zou gaan, die midden in een woonwijk de lucht in gaan, is volgens de gemeente het risico op brand te groot. 

Sky Lantern
Organisatie Sky Lantern lijkt het er niet mee eens te zijn. "Het enige wat ik er over kan zeggen is dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden en dat je je aan de Nederlandse wet moet houden", werd er geplaatst op Facebook. Grote kans dus dat er zaterdagavond toch mensen op komen dagen. 
Whatsapp