Ga naar Content

Een jaar na MH17: omgekomen Quinn (18) leeft voort in bloeiende Oekraïense zonnebloem

HILVERSUM Een jaar geleden, om 15.18 uur, verdween vlucht MH17 van de radar. 283 passagiers, 15 bemanningsleden en talloze brokstukken en koffers vielen in en naast de zonnebloemvelden bij het Oekraïense dorp Hrabove. Hilversummer Quinn Schansman (18) was onderweg naar Indonesië voor een lange vakantie met z'n familie. RTV NH blikt met z'n vader Thomas (55) terug op de ramp.

Als Quinn op 17 juli 2014 naar Schiphol reist, is z'n familie al een tijdje onderweg naar Java. Zodra hij is ingecheckt, stuurt hij z'n vader een bericht. Op dat moment houdt niemand er rekening mee dat het wel eens z'n laatste woorden aan zijn familie zouden kunnen zijn.

Obama
Quinn werd geboren in New York en had daarom behalve een Nederlands ook een Amerikaans paspoort. Dat was ook president Obama opgevallen: in de toespraak die hij na de ramp hield, noemde hij Quinn bij naam en toenaam. Een paar maanden voor de fatale vlucht verhuisde Quinn van Hilversum naar Amsterdam.

Lees ook: In memoriam: Quinn Schansman, Amsterdam

Besef
Vader Thomas herinnert zich het moment waarop hij hoorde dat het toestel was neergestort als de dag van gisteren. "Je weet het meteen", vertelt hij over het lot van z'n zoon. "Dan stort je wereld in. Je wordt gek." Onmiddellijk schoot de familie in de 'regelmodus', onder meer om snel een terugvlucht te regelen. In het vliegtuig kreeg Thomas een eerste besef van wat zijn zoon was overkomen. "Dit is krankzinnig!"

abc5media_video_0

Foto's in bovenstaande video zijn van The Sydney Morning Herald

Paspoorten, reisgidsen en laptops, maar ook kinderschoentjes en knuffels. Maandenlang lag het rampgebied bezaaid met persoonlijke bezittingen van de slachtoffers. "Slopend", vertelt Thomas over die periode waarin de keiharde beelden huiskamers overal ter wereld binnenkwamen. "Je ontvangt kaarten en brieven en kijkt van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat het nieuws." 

Lees ook: In memoriam: de Noord-Hollandse slachtoffers van de MH17-ramp

Herinnering
Toen de eerste persoonlijke bezittingen werden teruggebracht, zat daar ook iets van Quinn bij: zijn pet, met daarop het logo en de naam van de Amerikaanse ijshockeyclub Chicago Blackhawks. Sindsdien heeft die herinnering een prominente plek in de huiskamer, naast een foto waarop Quinn dezelfde pet draagt.  

abc5media_video_1

Toch zijn er meer herinneringen. Zo besloot een Australische journalist die de rampplek bezocht zaden van daar groeiende zonnebloemen te verzamelen en te verspreiden onder nabestaanden van slachtoffers. Ook Thomas ontving een lading zaad van de Australiër, waarvan hij een deel aan familie en vrienden gaf. "Dus inmiddels staan ze over een groot deel van Nederland verspreid", vertelt hij over de bloemen.

Lees ook: Persoonlijke spullen MH17-slachtoffers in catalogus op internet

Bomentuin
Thomas besloot ook contact op te nemen met de beheerder van Pinetum Blijdenstijn, een Hilversumse naaldbomentuin aan de Van der Lindenlaan. Zijn verzoek om ook daar zonnebloemzaden te planten, werd enthousiast ontvangen. En wat blijkt? De zonnebloemen groeien als kool!

abc5media_video_2

De laatste twee zaadjes heeft Thomas in z'n eigen tuin geplant. "Dat zijn de twee overgebleven zonnebloemen van de hele serie", legt hij uit. Op die manier 'leeft' Quinn naast z'n ouderlijk huis voort. Welke van de twee zonnebloemen Quinn symboliseert? "De grootste", zegt Thomas stellig. "De stevigste. Quinn was ook heel stevig. Dus ik denk dat dit 'm moet zijn." 

Lees ook: Hilversum herdenkt MH17-slachtoffers sober en ingetogen

Tegenwoordige tijd
Thomas denkt dagelijks aan z'n zoon, over wie hij een jaar na dato nog altijd in de tegenwoordige tijd spreekt. "Ook omdat hij onderdeel is van de familie." Bovendien zorgt de nieuwswaarde van de ramp ervoor dat hij er in ieder geval wekelijks aan wordt herinnerd. "Het is niet alleen het overlijden van Quinn bij een ramp. Nee, het is een ramp waar nog veel omheen gebeurt."

abc5media_video_3

Hoe groot de emotionele waarde van de zonnebloemen is, blijkt uit zijn zorg voor de lange, groene stengels en gele blaadjes. "Je bent dat ding iedere dag aan het verzorgen. Het is je kindje. Het is eigenlijk Quinn die je aan het verzorgen bent. Ik zie de groeiende zonnebloemen als een metafoor voor nieuw leven, voor een nieuwe dag en voor nieuwe dingen waar je mee bezig moet zijn."

abc5media_video_4

Hilversum was één van de hardst getroffen gemeenten van Nederland. Behalve Quinn kwamen ook de Hilversummers Sandra Martens, John Allen, Christopher Allen, Ian Allen, Julian Allen, Therese Brouwer, Charles Smallenburg, Carlijn Smallenburg, Werther Smallenburg, Erik Peter van Heijningen, Tina van Heijningen-Mastenbroek en Zeger van Heijningen om het leven. 

Bekijk de volledige reportage hieronder:
abc5media_video_5