Ga naar Content
Sport

Column 'vergeten' voetbalhelden: Purrel Fränkel

16 juli 2015, 11.39 uur · Aangepast 16 juli 2015, 12.14 uur
Door: · Foto: ProDhots

VELSEN-ZUID Elke week hebben we een column over een al dan niet 'vergeten' voetbalheld; een speler of trainer van AZ, Ajax, Telstar, HFC Haarlem of FC Volendam. Vandaag: oud-speler van Telstar Purrel Fränkel.

Purrel Fränkel. Een Amsterdams/Surinaams kereltje van slechts een paar turven hoog die in 1995 bij Telstar debuteerde in het betaalde voetbal. Dat Telstar een voetbalclub was, moest iemand hem eerst wel even uitleggen. Hij had er namelijk nog nooit van gehoord. Maar blij was Fränkel er wel. Over zijn tijd bij Telstar zei hij eens: "Ik was direct verkocht toen ik het stadion zag. En we kregen broodjes én sokken, dat was ik allemaal niet gewend."

De verdediger speelde drie seizoenen op Sportpark Schoonenberg, waarna hij naar De Graafschap vertrok. Ook kwam hij nog een aantal jaar voor Vitesse uit. Dat was nou niet bepaald zijn meest succesvolle periode. In korte tijd vestigde Purrel Fränkel er twee dubieuze records: hij maakte het snelste eigen doelpunt uit de geschiedenis van de eredivisie – al na 19 seconden – en hij was de eerste eredivisiespeler die in één seizoen drie eigen doelpunten maakte.

Populair word je op zich niet met dit soort acties, maar op de één of andere manier werd Fränkel tóch een cultheld. Met zijn 1 meter 72 was de Amsterdammer één van de kleinste spelers in het voetbal en daarom moest hij het hebben van zijn snelheid en onverzettelijkheid. Hierdoor speelde hij uiteindelijk toch maar mooi 474 wedstrijden in het betaalde voetbal, waarin hij negen maal scoorde. Achter de doelman van de tegenstander wel te verstaan.

In 2009 werd Fränkel door de KNVB voor een maand geschorst vanwege dopinggebruik. Of nou ja: doping. Hij werd betrapt op het gebruik van grote hoeveelheden marihuana. Purrel had geen flauw idee dat het consumeren van grote hoeveelheden wiet simpelweg niet mag als professioneel voetballer. Een paar jaar later kwam hij weer in de problemen, dit keer met justitie. Fränkel werd gearresteerd omdat hij in een onverzekerde auto had rondgereden. Daarna werd hij zonder rijbewijs aangehouden bij een verkeerscontrole en vervolgens kwam hij niet opdagen bij zijn rechtszaak. Niet slim: een boete van 900 euro en 15 dagen celstraf vielen hem ten deel. Hierdoor moest hij een aantal cruciale promotie/degradatie-wedstrijden van zijn club De Graafschap missen. Purrel daarover: "Het voelt alsof ik in een wasmachine zit, mijn leven staat op z’n kop."

Over wasmachines gesproken: Fränkel meldde zich ooit ziek met als reden dat er een wasmachine op z'n teen was gevallen. Afijn: in 2012 had Purrel Fränkel opeens geen zin meer in het betaalde voetbal en sloot zich aan bij de vierdeklasser VV Duno uit Doorwerth. Daar speelt hij nog steeds.

Beluister hier de column:

abc5media_audio_0

Eerdere columns:

- Gerrie Mühren (FC Volendam/Ajax)
- Barry Hughes (HFC Haarlem)

- Miralem Sulejmani (Ajax)

- Kristen Nygaard (AZ)

- Winston Bogarde (Ajax)

- Simon Kistemaker (Telstar)

- Jerrel 'Jimmy Floyd' Hasselbaink (AZ/Telstar)

- Jeroen Verhoeven (FC Volendam/Ajax)

- Hyun-jun Suk (Ajax)
- Abe van den Ban (HFC Haarlem/AZ)
- Michael Buskermolen (AZ)
- Frank Kramer (FC Volendam/Telstar)
- Marko Pantelic (Ajax)
- Freddy Adu (AZ)
- Melvin Platje (FC Volendam)
- David Loggie (AZ)

- Reinaldo de Lima (Telstar)