Ga naar Content
Noord-Holland

Journaalkaper Tarik Z. hoort straf

3 juli 2015, 08.46 uur
Door: · Foto: ANP/NOS

HILVERSUM Tarik Z., de 20-jarige student die op 29 januari gewapend met een nepvuurwapen de studio van het NOS Journaal binnendrong en zendtijd eiste, hoort vandaag welke straf hij krijgt. Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie (OM) vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk.

Z. wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Als de rechter meegaat met de eis van de officier van justitie, moet Z. ook ruim 23.000 euro schadevergoeding betalen aan de NOS en de portiers die met hem te maken hebben gehad. Ook zou hij voortaan uit de buurt van de NOS-studio's in Hilversum moeten blijven.

Lees ook: Vier jaar cel geëist tegen journaalkaper Tarik Z. 

Z. kwam tot zijn daden omdat hij vond dat de NOS het nieuws manipuleerde, en daarmee de publieke opinie. Tijdens de zitting twee weken geleden noemde hij de omroep 'de spreekstoel waar veel leugens worden verkondigd'. Daarom ging hij met een gasalarmpistool naar Hilversum.

Bij de NOS-receptie gaf hij een briefje aan de portiers. Ook liet hij zijn wapen zien. Een beveiliger bracht hem naar een lege studio, zijn collega's sloegen in stilte alarm. De politie arresteerde Z., die zelf vind dat er geen sprake was van een gijzeling, omdat niemand was vastgebonden. Hij heeft excuses aangeboden.

Kijk ook: Video: wat gebeurde er in studio 10 van het NOs-gebouw op het Mediapark? 

Volgens het psychische onderzoek heeft Z. 'waanachtige ideeën', maar (nog) geen stoornis, dus zou behandeling geen zin hebben.