Ga naar Content

Eindelijk restauratie slotruïne Egmond aan den Hoef [video]

EGMOND AAN DEN HOEF De fundamenten van de eeuwen-oude slotruïne in Egmond aan den Hoef worden eindelijk gerestaureerd. Al jaren roepen deskundigen en inwoners dat er iets aan de afbrokkelende restanten van het ooit machtigste kasteel van Holland moet gebeuren.

De slotruïne uit de twaalfde eeuw is dé historische plek van Egmond aan den Hoef. Maar de restanten brokkelen steeds verder af. Al bijna tien jaar vraagt onder meer de lokale historische vereniging bij de gemeente om herstel. "De kademuren brokkelen af en de ooit aangebrachte asfaltlaag op de beloopbare stukken is kapot", legt Martijn Mulder van de Stichting Historisch Egmond uit.

Vraag om restauratie
Sinds 2007 wordt er door de stichting geijverd voor grondige restauratie. Mulder: "Anders ben je het kwijt." Het ooit machtige Kasteel van Egmond is de belangrijkste historische plek in Egmond aan den Hoef. "In de Middeleeuwen de belangrijkste dwangburcht van Holland. In al die eeuwen is het verschillende keren verwoest, opnieuw opgebouwd, uitgebreid en in 1573 definitief verwoest om de Spanjaarden het hoofd te bieden", vertelt Mulder.

Fundamenten
In de jaren dertig werden de fundamenten teruggevonden onder een weiland. Die zijn met een werkloosheidsproject opgegraven. Mulder: "Sindsdien is er niets meer aan gedaan. Nu heeft de gemeente geld gevonden om de belangrijkste herstelwerkzaamheden te laten uitvoeren". In het najaar is het werk klaar.

abc5media_video_0