Ga naar Content

Jouw persoonlijke hitteplan: zes tips om ouderen in de buurt te helpen [video]

NOORD-HOLLAND Het Nationale Hitteplan is vandaag in werking getreden. Het plan is vooral een soort protocol voor instanties. Maar juist de ouderen die nog op zichzelf wonen, kunnen tijdens het hete weer wel wat extra aandacht gebruiken. Petry Spitshoven is teamleider bij Amaris, een wooncomplex voor dementerenden in Nederhorst ten Berg. Maar waar moet je dan op letten? Zes tips!

1. Wees alert
"Er is een groot eenzaamheidsprobleem onder 80+'ers. Veel mensen vergeten soms dat ze extra hulp nodig hebben. Niemand van 80 jaar of ouder heeft de conditie van Messi. De prikkel om te eten en drinken is door de leeftijd een stuk minder dan bij jonge mensen. Daar moet je dus goed op letten."

2. Niet opdringen
Toch raadt Petry af om je zomaar bij iedere 80+'er in de buurt op te dringen. "Sommigen ouderen zitten helemaal niet op je bemoeienis te wachten. Begin gewoon met vragen hoe het er voor staat en of ze voldoende drinken in huis hebben."

Lees ook: "Als het warm is, heb je meer zout nodig" en 4 andere zomerfabels ontkracht

3. Controleer op uitdroging
"Je kan checken of iemand uitgedroogd is door een stukje vel van de onderarm op te pakken. Als het blijft staan, heb je uitdrogingsverschijnselen. Zorg dan voor water en controleer of er ook daadwerkelijk gedronken wordt. Doe dit niet zomaar en alleen als je een vertrouwde band met iemand hebt."

4. Calcium
"Naast water is vooral sinaasappelsap en tomatensap goed voor ouderen om te drinken. Daar zit calcium in en dat is goed voor je hart. Zorg dat ze steeds een beetje drinken, geen liters tegelijk."

Lees ook: Op weg naar een hittegolf: de weersverwachting van dag tot dag

5. Ijsjes
"IJs kan goed helpen als het zo heet is. Kies wel voor waterijs en niet voor bijvoorbeeld een magnum. Daar zitten zoveel calorieën in dat ze de rest van de dag geen honger meer hebben en daardoor niet de benodigde voedingsstoffen binnen krijgen."

6. Zonnescherm
"Eten en drinken is het belangrijkst. Maar als je er toch bent, check dan ook meteen even of de zonneschermen naar beneden zijn en of de ventilator aanstaat."

abc5media_video_0

Foto: ANP