Start van hoofdcontent

ZANDVOORT

nl

'Windmolens verder op zee kost elk Nederlands gezin maar 70 eurocent meer per jaar' [video]

29 juni 2015, 20.06 uur

ZANDVOORT Als de windmolens veel verder op zee worden geplaatst, in plaats van vlak voor de kust van Zandvoort, kost dat ieder Nederlands gezin de komende decennia per jaar 70 eurocent meer. Dat is omgerekend de 1,2 miljard extra die een windmolenpark bij IJmuiden-Ver zou moeten kosten volgens het Rijk.

Van regiocorrespondent @GejaSikma

De vier burgemeesters van de actievoerende badplaatsen hebben vandaag een kaartje naar de Haagse politici verstuurd. Voordat ze op vakantie gaan krijgen ze nog even te zien hoe de kust bij bijvoorbeeld Zandvoort er uit komt te zien als de windmolenplannen van minister Kamp doorgaan. 

Lees ook: Zandvoortse waarschuwt dorpsgenoten: 'Toekomstig windmolenparken zijn nog beter zichtbaar' [video]

Petitie
Ondertussen zijn er al meer 25.000 handtekeningen verzameld van kustbewoners en toeristen. De actievoerders hopen dat de komende zomermaanden veel meer mensen de petitie
'Ver-zet Windmolens' ondertekenen. 

Volgens de gemeenten langs de Noord- en Zuid-Hollandse kust blijft een deel van de toeristen weg als er honderden windmolens heel dicht bij de kust worden geplaatst. En dat zou heel veel banen kosten. Ze pleiten voor een groot windmolenpark IJmuiden-ver op 66 km uit de kust, dat dan onzichtbaar is vanaf het strand. 
abc5media_video_0

Foto: NH Nieuws/Geja Sikma