Noord-Holland

NL
V

Amsterdammers vliegen abortuspillen met drone over Poolse grens

27 juni 2015, 17.53 uur · Foto: Marc Godefroy

AMSTERDAM (AT5) De Amsterdamse stichting Women on Waves heeft vanochtend met een drone abortuspillen naar Polen gevlogen. De stichting wil met de actie aandacht vragen voor de huidige wetgeving omtrent abortussen in Polen.

De 'abortus-drone' vertrok om 11.00 uur vanuit het Duitse Frankfurt aan de Oder en landde niet veel later aan de andere kant van de rivier in het Poolse Slubice.

Noodlanding
Na het vertrek van de drone probeerde de Duitse politie in te grijpen, maar zonder succes. De drone wist met een noodlanding de overkant te bereiken. Twee Poolse vrouwen namen de abortuspil vervolgens in.

De Duitse politie heeft de afstandsbedieningen van de drone in in beslag genomen. De abortuspillen waren voorgeschreven door een dokter. Op welke gronden de Duitse politie heeft ingegrepen, is de actievoerders niet duidelijk.

Verkrachting
Volgens de stichting worden minstens 48.000 Poolse vrouwen per jaar onthouden van een legale abortus. Zelfs slachtoffers van verkrachting worden volgens de stichting in Polen niet geholpen.