Ga naar Content
Noord-Holland

Regels voor windmolens op zee versoepeld; horizon Zandvoort in gevaar

23 juni 2015, 16.59 uur · Aangepast 23 juni 2015, 17.33 uur
Door: · Foto: Sjef Kenniphaas

ZANDVOORT De kans dat er toch windmolens dichtbij de Noord-Hollandse kust komen, is aanmerkelijk groter geworden. De Eerste Kamer heeft vanmiddag ingestemd met een wet die de procedures hiervoor makkelijker maakt.

In Zandvoort en de Zuid-Hollandse badplaatsen zijn de afgelopen weken meer dan 15.000 handtekeningen verzameld tegen 'een hekwerk' van honderden windmolens op 18,5 km uit de kust. In totaal zijn er 538 zienswijzen ingediend tegen de Rijksplannen. 

Windmolenparken binnen de zogenaamde 12-mijls zone zijn goedkoper volgens het Rijk dan windmolens buiten het zicht op zee. Tegenstanders in de kustgemeenten zijn bang dat toeristen wegblijven en dat daardoor veel mensen in de horeca hun baan kwijt raken.  

Lees ook: Van der Sar spreekt zich uit tegen windmolens voor kust [video]

Minister Kamp van Economische Zaken wil vaart maken met het bouwen van windmolenparken op zee om aan de afspraken uit het Nationaal Energieakkoord voor 2020 te kunnen voldoen. Om die reden stemden op de PVV na alle partijen in met de versoepeling van de regels.

"Dat wil niet zeggen dat we het eens zijn met de locaties zo dicht bij de kust", verklaart Anne Flierman van het CDA in de Eerste Kamer tegenover RTV NH. "Maar wij denken dat we dit bij latere discussies aan het eind van dit jaar en begin volgend jaar nog aan de kaak kunnen stellen."