Ga naar Content

Haarlemmerliede eist groen-garantie bij gemeentefusie [video]

HAARLEMMERLIEDE Precies een week geleden nam de gemeenteraad van Haarlemmerliede het historische besluit om de gemeente op te heffen en op zoek te gaan naar een geschikte fusiepartner. Maar wie durft het aan met de kleinste gemeente van Noord-Holland?

"Het was een emotionele avond", vertelt burgemeester Pieter Heiliegers in het tv-prorgamma NH Beslist. "Om zomaar te zeggen we stoppen met een gemeente, dat is nogal wat".

Te klein
Toch ziet ook hij geen andere oplossing. De gemeente is te klein om nog zelfstandig te blijven, vooral door het beperkte aantal ambtenaren. "We hebben slechts 32 fte en dat is heel beperkt. Als er eentje ziek is heb je al een probleem."

Nu is het dus zoeken naar een geschikte huwelijkskandidaat. Dat kan Haarlem zijn of Amsterdam, maar ook Haarlemmermeer of Velsen. Maar zelfs Bloemendaal en Heemstede zijn in beeld. De aanstaande partner moet wel met een stevige bruidsschat aankomen, zegt burgemeester Heiliegers. Zo wil de gemeente bijvoorbeeld een groen-garantie: Haarlemmerliede moet de groene buffer blijven van de randstad.

2016
De burgemeester denkt dat het nog wel een paar jaar kan duren voordat alles rond is, en verwacht dat de keuze voor een fusiepartner pas in 2016 op tafel zal komen.

Kijk hier naar het interview met burgemeester Heiliegers over de fusie:

abc5media_video_0

Kijk hier naar de hele uitzending van NHBeslist, waarin ook het grote Outlet Center bij de Sugar Factory en de renovatie van de historische sluisjes in Halfweg besproken worden:

Foto: NH Nieuws