Ga naar Content
Noord-Holland

Man legt op 1 dag 1593 treinkilometers af

21 juni 2015, 21.16 uur
Door: · Foto: treinreiziger.nl

HAARLEM Het is mogelijk om op één dag 1593 unieke kilometers af te leggen op het Nederlandse spoorwegnet. Dit is vandaag in praktijk gebracht tijdens het eerste Kampioenschap Kilometervreten per trein.

Dat was georganiseerd vanwege het tienjarig bestaan van Treinreiziger.nl, een particuliere website met nieuws en service-informatie voor treinliefhebbers en treingebruikers.

Winnaar is de 36-jarige Bob Landman. Hij hield als kind al van treinen. Deelname aan het Kampioenschap Kilometervreten heeft voor hem een zekere 'nostalgische waarde'. Als 12-jarige las hij in het Guinness Book of Records over twee Nederlanders die hadden meegedaan aan een andere recordpoging met het openbaar vervoer.

Bob won dankzij een hele slimme planning. Hij begon zijn reis in Leiden, waarna hij via Haarlem naar Amsterdam ging. Daar nam hij de laatste trein via Amsterdam Amstel naar Den Bosch. Vervolgens heeft hij met het nachtnet een rondje gemaakt en heeft hij het traject Amsterdam - Utrecht nogmaals kunnen afleggen, maar nu via Hilversum.

Kilometervreten
Er waren in totaal 67 deelnemers aan het Kampioenschap Kilometervreten die ook bewijsmateriaal van afgelegde kilometers hebben ingestuurd. Samen claimen ze 88.118 kilometer te hebben gereisd. Meer dan één keer afgelegde trajecten, telden maar één keer mee.

De recordpoging werd vergemakkelijkt doordat er vandaag zowaar geen enkele storing was op het Nederlandse spoor. Volgens organisator Hildebrand van Kuyeren is dat in Nederland 'vrij zeldzaam, net als een filevrije dag'.