Ga naar Content

"Een jongetje van 16 vermoordde mijn vader" [video]

AMSTELVEEN De Haarlemse Esmeralda denkt nog iedere dag aan het moment dat haar vader werd vermoord. "Dan ligt je vader daar onder een wit laken. Ik dacht dat het een boze droom was, maar het was de waarheid", vertelt ze in het programma Recht uit Noord-Holland.

De vader van Esmeralda, Huib Krooder, is beheerder van avondwinkel Car Check in Amstelveen. Op 9 augustus 2007 komt hij om het leven bij een gewapende overval op zijn winkel. Hij wordt door een van de twee daders in zijn long gestoken.

Lees ook: Tbs overvaller avondwinkel verlengd

"Hij heeft nog anderhalf uur geleefd op de OK. Hij heeft gevochten voor zijn leven. Toen hij net was neergestoken zei hij nog tegen een buurman: zeg tegen mijn dochter dat ik van haar hou. Dat is mijn vader", vertelt Esmeralda.

Jongetje
Eén van de daders blijkt de 16-jarige Zouo A. De confrontatie in de rechtszaal kan Esmeralda zich nog goed herinneren. "Dan komt er een kast van een beveiliger en daar achter loopt een jongetje van 16 jaar, echt een jongetje. Ik dacht: 'Waar haal jij het lef vandaan mijn vader uit het leven te halen'. Hij heeft zoveel verdriet veroorzaakt.

Hoewel de dader minderjarig is, wordt hij berecht volgens het volwassenenstrafrecht. Omdat volgens de rechter bij een volwassen daad een volwassen straf hoort. Hij krijgt drie jaar cel en tbs, maar dat geeft Esmeralda weinig voldoening. "Wij zijn getekend voor het leven. Ik heb begrepen dat het er aan zit te komen dat hij vrijkomt. We zijn nu bijna acht jaar verder. Wat is acht jaar? Ik krijg mijn vader er niet mee terug."

Bekijk hieronder de volledige uitzending van Recht uit Noord-Holland.

abc5media_video_0

Foto: NH Nieuws