Ga naar Content

Verplichte opgraving na nieuwjaarsbrand Alkmaar kost modezaak 60.000 euro: "Dit is absurde wetgeving" [video]

ALKMAAR Ronald Nordemann uit Alkmaar moet 60.000 euro betalen. Zijn modezaak brandde af tijdens Nieuwjaarsnacht. Op de plek waar hij een nieuw pand wil bouwen moet volgens de wet archeologisch onderzoek worden gedaan. De rekening is voor hem. Maar daar laat hij het niet bij zitten.

"Dit is absurde wetgeving. Wij hebben niet gekozen voor deze brand maar toch worden we met deze kosten opgezadeld", aldus Nordemann. De ondernemer is blij met alle hulp van de gemeente en staat ook positief tegenover het archeologisch onderzoek.

De gemeente betaalt de helft van de totale kosten. "Alles betalen kan niet omdat dat zorgt voor precedentwerking. Zij zijn ook gebonden aan wetgeving van hogerhand."

Lees ook: De verwoestende brand in Alkmaar: een overzicht

Fonds
Volgens de wet is Nordemann namelijk 'initiatiefnemer' van de herbouw en moet hij voor de kosten opdraaien. De ondernemer gaat de zaak bij de politiek in Den Haag aankaarten. ''Ik wil graag dat er bij dit soort situaties een fonds is om dit soort onderzoek te betalen. Dit is onrechtvaardig.''

Lees ook: Jubileumjaar eigenaar verwoest pand Alkmaar in rook op: "We hebben helemaal niets meer"

Aankloppen bij de verzekering heeft tot nu toe weinig effect gehad. ''Ze vergoeden de schade tot aan de fundering maar wat er in de grond zit is volgens hen mijn probleem.''

Inzamelingsactie
Op internet zijn er al verschillende Alkmaarders die een inzamelingsactie willen houden maar dat ziet Nordemann niet zitten. "Er zijn mensen die het geld veel harder nodig hebben. We komen er uiteindelijk wel uit maar ik ga zeker niet mijn hand ophouden."

abc5media_video_0

Foto: NH Nieuws/ Tom Jurriaans