Ga naar Content
Noord-Holland

Bloemendaal wil meer openheid na soap Elswoutshoek

12 juni 2015, 11.29 uur · Aangepast 12 juni 2015, 12.04 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Geja Sikma

BLOEMENDAAL Niet te lang omkijken naar het dossier Elswoutshoek, maar vooruit. Dat is de reactie van het college van burgemeester en wethouders van Bloemendaal op het rapport over het jarenlange conflict met de twee broers Slewe over onder andere een tweede woning op het landgoed.

Van regiocorrespondent @GejaSikma

Na het opstappen van burgemeester Ruud Nederveen en wethouder Marjolein de Rooij omdat er voor de zoveelste keer een fout was gemaakt in deze kwestie, is er onderzoek gedaan door Martien Kuitenbrouwer.

Lees ook: Landgoedeigenaar Slewe over vertrek Nederveen: "Eindelijk gerechtigheid"

"Een reeks misverstanden zijn op een rij gezet om inzichtelijk te maken wanneer de kantelpunten plaatsvonden", zegt wethouder Jur Botter die nu verantwoordelijk is voor de zaak.

Telefoongesprekken
Rob Slewe vindt dat één van die kantelpunten het opnemen van zijn telefoongesprekken met een ambtenaar is geweest. Volgens Bloemendaalse ambtenaren waren de Slewes agressief en dreigend.

De telefoonopnames werden indertijd door burgemeester Nederveen afgedaan al 'digitaal kladblok'. Maar volgens Kuitenbrouwer waren de opnames wel degelijk bedoeld om andere mensen 'de andere kant van het verhaal' te laten horen.

Lees ook: Stiekeme opnames Bloemendaal waren bedoeld om 'uit te lokken'

Botter denkt dat het vooral een kwestie van beleving en botsende visies is. Hij wil niet al te lang terugkijken op de ruzie tussen de gemeente en de landgoedeigenaren. "We nemen kennis van het rapport en gebruiken de handvatten die zijn gegeven. We hebben nu een andere houding ten opzichte van geheimhouding. In plaats van 'alles is niet openbaar, tenzij' denken we nu 'alles is openbaar, tenzij."

De Bloemendaalse wethouder heeft geen idee hoe de zaak zal aflopen. "Er ligt nu eindelijk wel een vergunningsaanvraag voor een nieuwe woning op het landgoed, dus kunnen we het nu eindelijk over de inhoud van de zaak hebben."

De politieke partijen in Bloemendaal zullen later vandaag reageren.