Ga naar Content
Noord-Holland

Poppodium Melkweg bestaat 40 jaar

17 juli 2010, 15.12 uur
Door: · Foto:

AMSTERDAM Een van de belangrijkste poppodia van Amsterdam viert dit weekend zijn jubileum. De Melkweg, gevestigd aan de Lijnbaansgracht, bestaat zaterdag op de kop af 40 jaar.

De Melkweg pakt deze dagen niet groots uit met een extra feestelijke programmering. Wel zijn er in een beperkte oplage t-shirts gemaakt, met hierop afgedrukt alle logo's van de Melkweg door de jaren heen. In het najaar organiseert het podium een tentoonstelling met zeefdrukken van concertposters uit de jaren '70 en '80. Die werden vervaardigd in de eigen, inpandige zeefdrukkerij en laten zo goed het tijdsbeeld van toen zien. Ook volgt er nog een besloten feest voor (oud)medewerkers.
Beginfase
De historie van de Melkweg begon op 17 juli 1970, toen een groep vrienden een optreden organiseerde van de Nederlandse band Groep 1850 in de voormalige melkfabriek, die sinds een jaar leegstond. Een van die organisatoren was Cor Schlösser, tot op de dag van vandaag nog altijd directeur van de Melkweg.
Populariteit
Het aanvankelijke plan was om enkele zomers wat losse optredens op het gebied van muziek en theater op het podium te zetten in dat lege fabriekspand. Het liep allemaal even anders: in 1972 gingen de deuren van de Melkweg (‘de melk ging weg uit het pand’) permanent open als ontmoetingsplek of ‘multimediacentrum’. De populariteit groeide snel, waarna de naam van de Melkweg al gauw door de hoofdstad rond zoemde als het ‘kosmies centrum van de wereld’.
Grote namen
Pas vanaf de jaren ’80 kwam de functie van ‘ontmoetingsplek’ in het gedrang: de Melkweg werd meer en meer een multidisciplinair kunstencentrum, met de nadruk op livemuziek. In 1985 opende de fotogalerie de deuren, en intussen wisten steeds meer internationale bands de weg naar het oude fabriekspand te vinden. Grote namen als The Cure, U2, Simple Minds, Pearl Jam, Nirvana, Radiohead en The Smashing Pumpkins stonden allemaal tijdens hun eerste tournees op het podium van de Melkweg.
Nieuwe zaal
De grote groei van de Melkweg kwam halverwege de jaren negentig pas echt goed op gang, dankzij de opening van de grotere zaal De Max, toen nog een capaciteit van 1000 bezoekers. De oorspronkelijke ‘oude zaal’ biedt tot op de dag van vandaag ruimte aan maximaal 700 mensen. De bezoekersaantallen namen de afgelopen jaren een grote vlucht door de vergroting van de Max in 2007 (de capaciteit groeide naar 1500 bezoekers) en de opening van de Rabozaal van vorig jaar. Deze zaal deelt de Melkweg met de Stadsschouwburg, en heeft dan ook een theater-achtig karakter, geschikt voor intiemere concerten. 
Dankzij de groei heeft de Melkweg de laatste tijd jaarlijks zo’n 400.000 bezoekers getrokken. In veertig jaar tijd heeft het kunstencentrum met popzalen, filmhuis, galerie en restaurant zo’n 9 miljoen mensen over de vloer gehad. Meer Melkweggeschiedenis Archieven