Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Slachtoffer liquidatie Zaandam is Lucas Boom

9 juni 2015, 17.19 uur · Aangepast 9 juni 2015, 18.51 uur

ZAANDAM Het slachtoffer van de schietpartij in Zaandam is de 43-jarige Lucas Boom. Dat bevestigt zijn advocaat Gerald Roethof aan RTV NH. Boom was een bekende in het Amsterdamse criminele milieu.

Bij de liquidatie zijn vier of vijf verdachten gezien. De politie kon nog geen mededelingen doen over de daders, maar heeft de zaak in onderzoek. Omwonenden hebben een serie schoten gehoord, waarschijnlijk een stuk of tien. Er is waarschijnlijk een automatisch wapen gebruikt. Het slachtoffer is neergeschoten bij zijn auto. Mogelijk is er een bruin busje betrokken geweest bij de schietpartij.

Lees ook: Dodelijke schietpartij bij basisschool Zaandam [video]

Het leven van Lucas Boom werd gekenmerkt door criminele activiteiten en contacten met andere grote criminelen, zoals Willem Holleeder en Danny K. Vorig jaar werd Boom veroordeeld tot 4,5 jaar cel in een omvangrijke smokkelzaak. In mei 2010 werd in de haven van Antwerpen 128 kilo coke onderschept. Na onderzoek kwam men uit bij een groep Nederlandse criminelen, waaronder Boom en de eveneens geliquideerde Patrick Brisban.

Lees ook: Basisschoolleerlingen waren ooggetuige van liquidatie Zaandam

Boom was ook een tijdje in beeld als betrokkene bij de poging tot liquidatie op Etous Belserang, de voorman van motorclub Satudarah in Amsterdam. In november 2011 zouden twee mannen Belserang zijn huis in de gaten hebben gehouden. Toen de man dat doorhad, ging hij achter de twee aan. Er volgde een wildwest-race over de A9 tot aan het Rottepolderplein. Daar crashte de auto van de twee belagers van Belserang. Boom was daar niet bij, maar een vriend uit de Amsterdamse Diamantbuurt, York M. wel.

Lees ook: Getuigen liquidatie Zaandam: "Ik zag de kogelgaten in zijn lijf zitten"

M. werd later tot 15 jaar cel veroordeeld voor de beschieting van de Amsterdamse rechtbank met een raketwerper. Boom werd al snel vrijgelaten voor zijn betrokkenheid bij de liquidatiepoging. De zaak tegen hem werd geseponeerd. Lucas Boom gold voor zover bekend nog als een van de laatste vertrouwelingen van Willem Holleeder.