Ga naar Content

Brugwachter verdacht van dodelijk ongeluk J.M. den Uylbrug

ZAANDAM De brugwachter die de J.M. den Uylbrug in Zaandam bediende toen Marijke Fontijn daar begin februari een dodelijke val maakte, wordt verdacht van het veroorzaken van het dodelijke ongeluk.

Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt. Hoewel aanvankelijk werd gedacht dat de brug een storing vertoonde, blijkt nu dat de brugwachter de brug opende terwijl Marijke Fontijn er op stond. 

Lees ook: Fietser overleden na ongeluk op brug in Zaandam

Het lijkt er op dat de brugwachter Marijke Fontijn te laat heeft opgemerkt. Hoewel hij verdachte is, beslist het OM later of hij ook juridisch schuld heeft aan het ongeval en of hij al dan niet vervolgd wordt.  

Lees ook: Recht uit NH: Man slachtoffer brugongeluk: "Toen ik haar tas zag staan, zakte ik door m'n knieën"

Alarmsignalen niet gehoord
Marijke Fontijn is de brug opgefietst en heeft vermoedelijk de alarmsignalen niet gehoord en gezien, zo schrijft het OM. Toen ze de slagboom bij het eind van de brug omlaag zag gaan, is ze afgestapt om te wachten. Mogelijk dacht zij dat ze bij de slagboom bij het begin van de brug stond. 

De brugwachter die de verantwoordelijkheid heeft om te controleren of de brug leeg is, heeft haar niet opgemerkt. Hij opende de brug waarop de vrouw viel en om het leven kwam. Het OM weet nog niet wanneer er meer duidelijk is omtrent eventuele vervolging. 

Lees ook: Zoon brugslachtoffer: "Het kan niet zo zijn dat mijn moeder voor niets is overleden"

Wesley Fontijn, de zoon van de omgekomen Marijke, is blij met de verdenking. "Ik vind dat de brugwachter moet worden vervolgd", zo laat hij in een telefonische reactie aan RTV NH weten.

De gemeente Zaanstad spreekt in een reactie de hoop uit dat er in het belang van de brugwachter en andere betrokkenen snel een beslissing wordt genomen over het al dan niet vervolgen van de brugwachter.

Foto: Wesley Fontijn