Ga naar Content

Eerste file van Nederland stond in Egmond aan Zee [video]

EGMOND AAN ZEE De eerste file van Nederland stond niet bij Knooppunt Oudenrijn, zoals tot nu toe altijd werd gedacht, maar in Egmond aan Zee. Dat blijkt uit oude krantenberichten.

Vorige week donderdag verschenen interessante feitjes over het fenomeen 'file', die toen exact 60 jaar bestond. De eerste file stond volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) en de ANWB bij het Knooppunt Oudenrijn.

Vrachtschip
Een oplettende lezer stuurde ons echter een mail, want twintig jaar eerder zou er al een file hebben gestaan in Egmond. Op 19 oktober 1935 liep het vrachtschip Kerkplein vast voor de kust van Egmond. De sleepboot die het gevaarte weg zou moeten slepen strandde ook.

Het spectaculaire aanzien trok veel aandacht: vanuit heel Nederland kwamen mensen naar de badplaats. "Egmond heeft maar één toegangsweg en die stond helemaal vast. Tot op de boulevard stonden alleen maar auto's, voornamelijk T-fords", vertelt Martijn Mulder, voorzitter van Historisch Egmond.

File
De lokale kranten schrijven over 10.000 auto's en 100.000 nieuwsgierigen. De Alkmaarsche Courant meldde dat bezoekers ruim een uur nodig hadden om de zee te bereiken. 

De Telegraaf noemde de verkeersopstopping in Egmond als eerste een file. "Ik denk daarom dat Egmond terecht mag claimen dat hier de eerste file stond", besluit Martijn Mulder.

Richtlijnen
Volgens de richtlijnen mag de lange rij met auto's voor de kust van Egmond 80 jaar geleden, inderdaad worden gezien als file. De VID spreekt namelijk van files bij twee kilometer langzaam rijdend verkeer, met een maximum van 50 km per uur.

abc5media_video_0

In Egmond aan Zee stond het muurvast. Toch blijft de VID bij de eerste geregistreerde file 50 jaar gelden gemeten, bij knooppunt Oudenrijn. "De files in Egmond hadden te maken met een duidelijk doel: er was een activiteit en daar gingen mensen naartoe", legt Frank Boer van de VID uit.

"Dit zagen we ook al in de vorige eeuw met rijtuigen die voor de veemarkt in Amsterdam in de file stonden. Bij knooppunt Oudenrijn was het echt het verkeersaanbod op het knooppunt dat te groot was en daarom spreken we daar van de eerste echte file."

Opvallend
Boer moet wel toegeven dat de situatie in Egmond erg opvallend was. "Nu meten we veel preciezer en houden we rekening met lengte en vertragingstijden, maar ik kan me voorstellen dat de media in die tijd spraken van een heuse file."

En omdat het zo opvallend is laat Egmond het niet los: zij willen de eer. "De file is hier op 19 oktober 1935 ontstaan", benadrukt Martijn Mulder.