Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Column 'Vergeten' Voetbalhelden: Winston Bogarde

29 mei 2015, 12.59 uur · Aangepast 29 mei 2015, 16.51 uur · Foto: ANP

AMSTERDAM Elke week hebben we een column over een al dan niet 'vergeten' voetbalheld; een speler of trainer van AZ, Ajax, Telstar, HFC Haarlem of FC Volendam. Vandaag: ex-Ajacied Winston Bogarde.

Lex Goudsmit, Boogie Man, Brutus, B.A Baracus. Zomaar een paar bijnamen voor Winston Bogarde. Hij kreeg deze namen vooral vanwege zijn nogal indrukwekkende en intimiderende verschijning. Deze breedgeschouderde en nors kijkende linksback was ook bepaald niet vies van een gouden ketting meer of minder.

Hij is berucht om zijn vele aanvaringen met medespelers, trainers en journalisten. Daarom zou je bijna vergeten dat hij een indrukwekkend rijtje clubs op zijn cv heeft staan, zoals Ajax, AC Milan, FC Barcelona en Chelsea.

Het begon allemaal eind jaren tachtig bij het Schiedamse SVV. Via Excelsior en Sparta kwam de Surinaamse Rotterdammer in 1994 bij Ajax terecht, het Ajax van Louis van Gaal. En daar won Bogarde alles wat er te winnen was: de landstitel, de supercup, de wereldbeker en natuurlijk de Champions League. Volgens Bogarde waren al deze successen te danken aan de zes Surinamers die toen bij de selectie van Ajax zaten. Want dat is óók Bogarde: in alles racisme zien en zich achtergesteld voelen. Hij maakte op het EK van 1996 deel uit van de beruchte Kabel; de groep zwarte spelers die bij elkaar klitte en zich afzette tegen de blanke medespelers. Niet voor niks verscheen er later een boek over hem met als titel 'Deze neger buigt voor niemand'.

Het laatste jaar van Bogarde in Amsterdam was er één vol conflicten. De medische staf van Ajax beschuldigde hem ervan blessures te simuleren. Ook kreeg Bogarde ruzie met Van Gaal omdat hij een basisplaats eiste in de Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid. Hij weigerde vervolgens op de bank plaats te nemen en dat betekende toch wel het einde van Bogarde bij Ajax.

Hij vertrok naar AC Milan. Maar daar speelde hij slechts één seizoen en verkaste na een ruzie met coach Fabio Capello naar Barcelona. In Catalonië werd hij herenigd met Van Gaal en beleefde hij enkele succesvolle seizoenen. De laatste jaren van zijn carrière speelde hij bij Chelsea. Of nou ja, speelde... Bogarde zat op de bank bij Chelsea. In 4 jaar tijd speelde hij slechts 9 wedstrijden in de hoofdmacht, en dan meestal nog als invaller ook. Maar Bogarde weigerde zich te laten ontslaan omdat hij een salaris kreeg van 50.000 euro in de week.

In 2005 kondigde hij het eind van zijn voetbalcarrière aan. Bogarde verdiende dus geld als water, was miljonair, en kocht daarvan de duurste huizen, auto's en nu ja, ook vrouwen. Maar van al dat geld is weinig meer over. Bogarde heeft een miljoenenschuld. Vooral veroorzaakt door zijn pokerverslaving, zo beweren boze tongen. Drie van zijn huizen, waaronder een landhuis in Osdorp met 9 kamers, zwembad en wijnkelder, zijn inmiddels door de bank geveild.

Ook kwam Bogarde in 2007 nog in het nieuws vanwege een dodelijke schietpartij in de Amsterdamse sociëteit Reyes, een club die mede door hem was opgericht. Maar gelukkig laat hij op voetbalgebied ook nog van zich horen: Bogarde heeft een (Iers) trainersdiploma en is op zoek naar een Nederlandse ploeg waar hij aan de slag kan als verdedigerstrainer.

Onlangs verscheen overigens nog een reclame van de Krasloterij waarin de draak wordt gestoken met Bogarde's schulden en gokverslaving.

Mark van Wonderen

Beluister hier de column:

abc5media_audio_0

Eerdere columns:

- Simon Kistemaker (Telstar)
- Jerrel 'Jimmy Floyd' Hasselbaink (AZ/Telstar)

- Jeroen Verhoeven (FC Volendam/Ajax)

- Hyun-jun Suk (Ajax)
- Abe van den Ban (HFC Haarlem/AZ)
- Michael Buskermolen (AZ)
- Frank Kramer (FC Volendam/Telstar)
- Marko Pantelic (Ajax)
- Freddy Adu (AZ)
- Melvin Platje (FC Volendam)
- David Loggie (AZ)

- Reinaldo de Lima (Telstar)