Noord-Holland

NL
V

Twee mannen aangehouden na ramkraak op fotografiewinkel in Alkmaar [video]

28 mei 2015, 09.18 uur · Aangepast 28 mei 2015, 12.14 uur

ALKMAAR Fotografiewinkel Cameraland in Alkmaar is vannacht rond 3.00 uur het doelwit geweest van ramkrakers. Nadat ze pui van de winkel hadden geramd, namen ze een grote hoeveelheid apparatuur mee. Later vannacht werden twee verdachten aangehouden en de buit teruggevonden.

De daders reden rond 3.00 uur met een auto tegen de pui van de winkel aan de Van Ostadelaan. Daarbij werd ook het beveiligingshek achter de pui vernield. De ravage in de winkel was groot: foto-apparatuur, waaronder lenzen, lag verspreid over de winkelvloer. 

Achtervolging
Agenten die ter plaatse kwamen, zagen een auto met hoge snelheid wegrijden. Nadat enige tijd vergeefs was gezocht naar die auto, zagen agenten op de Hoeverweg een verdacht busje rijden. Toen zij de bestuurder een stopteken gaven, ging het busje er met hoge snelheid vandoor. Na een achtervolging slaagde de politie erin het busje op de Eeuwigelaan in Bergen aan de kant te zetten.

In het busje lag gereedschap dat wordt gebruikt bij ramkraken. De buit lag er niet in. Kort daarna werd in Egmond aan den Hoef de auto gevonden die de politie eerder in de nacht bij de fotografiewinkel zag wegrijden. Daar lag de buit wel in. De verdachten, een 45-jarige man uit Egmond aan Zee en een 39-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, zijn aangehouden en vastgezet op het bureau in Alkmaar.

De gebruikte auto was gloednieuw en blijkt onlangs gestolen. De eigenaar had 'm net twee maanden. Afgelopen maandagnacht hebben op de parkeerplaats bij het winkelcentrum mannen met bivakmutsen gezien. Mogelijk verkenden zij op dat moment de omgeving. 

Update 10.00 uur
Hoewel er inmiddels twee verdachten zijn aangehouden, zegt de eigenaar van de fotografiewinkel tegen RTV NH dat er zo'n vijf à zes daders betrokken waren bij de ramkraak. Die conclusie trekt hij na het zien van de beelden van zijn beveiligingscamera. 

abc5media_video_0