Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Riem hoeft niet meer af bij controle op Schiphol

27 mei 2015, 19.07 uur

SCHIPHOL Honderden bouwvakkers en monteurs leggen momenteel de laatste hand aan het gloednieuwe securitysysteem van Schiphol. Over precies een week moeten alle reizigers gaan profiteren van snellere controles op vijf centrale plekken op de luchthaven. De controles aan de gates verdwijnen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet (@dsajet)

Reizigers binnen het Schengengebied hebben al kennis kunnen maken van de vernieuwde securitycontroles. Wie na check-in in Vertrekhal 1 langs de controles moet, komt terecht in een ruimte terecht waar passagiers elkaar minder in de weg lopen, de controles veel soepeler gaan en waar zelfs een aangenaam lavendelgeurtje hangt.

Nog meer lavendelgeurtjes
Maar de passagiers die naar niet-Schengenlanden vliegen, moeten nog tot volgende week woensdag twee keer in de rij staan: een keer voor de paspoortcontrole en dan een keer bij de gate.

Die vele tientallen controlepunten zullen allemaal verdwijnen. In plaats daarvan krijgt Schiphol vanaf woensdag 3 juni vijf grote centrale controlepunten waar passagiers door de beveiliging moeten. Die centrale punten gaan er vergelijkbaar uitzien als de security achter Vertrekhal 1, met hetzelfde aangename lavendelluchtje.

abc5media_video_0

Het controleren van passagiers en handbagage moet straks maximaal tien minuten duren. Reizigers in business class zijn maximaal vijf minuten kwijt. Schiphol is ook bezig met nieuwe scanapparatuur, waardoor in de toekomst laptops en vloeistoffen in de koffer of de tas kunnen blijven zitten. Ook je riem hoeft dan niet meer af.