Noord-Holland

De schoolschrijver maakt lezen leuk voor kinderen: "Boeken hebben soms iets kazigs"

26 mei 2015, 17.58 uur · Aangepast 26 mei 2015, 18.51 uur

NH Nieuws/Marielle Bakker
NH Nieuws/Marielle Bakker

AMSTERDAM - AMSTERDAM Dertig kinderboekschrijvers, zoals Lydia Rood uit Marken, hebben vandaag in de Stadsschouwburg Amsterdam met De Schoolschrijver taalzwakke kinderen eigen verhalen laten schrijven. De Noord-Hollandse schrijfster ontdekte veel schrijftalent onder de taalzwakke leerlingen van Amsterdamse scholen.

De schrijvers lieten kinderen geuren van bijvoorbeeld haring, kauwgom of suiker verbinden aan verhalen. Of een kind mocht in de huid van een personage van een boek kruipen en werd dan door de schrijver geïnterviewd.

De schrijvers hebben zo het leesplezier aangezwengeld bij kinderen die van huis uit weinig lezen of nooit voorgelezen krijgen. "Veel kinderen met allochtone ouders vinden boeken iets Hollands, iets kazigs hebben, waardoor ze niet gaan lezen", zegt Lydia Rood.

"Op school worden kinderen tot vervelens toe getoetst en getest. Dat is funest voor de creativiteit", zegt Annemiek Neefjes van de Schoolschrijver. "Dit project brengt de creativiteit en het leesplezier terug bij de kinderen.´ De Schoolschrijver draait nu alleen nog op basisscholen in Amsterdam, Friesland en Groningen. Volgend jaar hoopt de stichting genoeg geld bij elkaar te krijgen om het over de rest van Nederland uit te rollen.

Verslaggever Marielle Bakker was erbij vandaag. Beluister hier de reportage:

abc5media_audio_0