Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Verzet tegen windmolens voor kust Zandvoort wakkert aan

20 mei 2015, 12.59 uur

ZANDVOORT Het verzet tegen de windmolens voor de kust in de badplaatsen Zandvoort, Katwijk, Noordwijk en Wassenaar zwelt aan. Een onlinepetitie is nu 3500 keer getekend en gisteren tijdens een inloopbijeenkomst over de plannen van het Rijk werd er voor het eerst actief geprotesteerd.

Van regiocorrespondent @GejaSikma

Er is bijna geen Zandvoorter te vinden die voorstander is van de laatste plannen van het rijk om op 18,5 km uit de kust zo'n 400 windmolens te plaatsen. Maar het verzet beperkte zich tot nu toe tot de strandpaviljoeneigenaren, een paar zeer verontruste bewoners en de gemeenten. 

De tegenstanders zijn niet tegen windenergie, maar zien de turbines liever veel verder op zee, in het windmolenpark IJmuiden, dat op 60 kilometer ver uit het zicht ligt. 

Lees ook: Windmolens in het echt nog erger: "Onze ogen zien veel meer"

Maar sinds de windturbines van het al eerder geplande park Luchterduinen op 22 km worden geplaatst, worden steeds meer Zandvoorters wakker. Bij een inloopbijeenkomst gisteravond in Noordwijkerhout verschenen de eerste protestborden. 

Zie hier het verslag van RTV West: 

abc5media_video_0

Ook online wakkert de strijd aan. Op de facebookpagina Vrije Horizon worden regelmatig foto's gedeeld van de windmolens die nu al aan de horizon te zien zijn. De onlinepetitie Ver-zet windmolens kan nog de komende weken getekend worden. 

Tot 3 juni kunnen zienswijzen ingediend worden op de plannen van het Rijk.